Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 11. i 12. 10. 2019. godine održaće se 10. međunarodni kongres nastavnika i profesora njemačkog jezika Bosne i Hercegovine.

Jubilarni, 10. kongres nastavnika i profesora njemačkog jezika pod motom „Pluricentričnost u nastavi njemačkog kao stranog jezika“ organizuje Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV) u saradnji s Prosvjetno-pedagoškim zavodom Kantona Sarajevo i pod pokroviteljstvom Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kongres će biti svečano otvoren u petak, 11. 10. 2019. godine s početkom u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje se očekuju istaknuti predavači sa univerziteta iz Evrope i regije, ambasadorice SR Njemačke i Republike Austrije, predstavnici mnogih njemačkih i austrijskih institucija u BiH te brojni drugi gosti.

Kroz dvodnevni program nastavnicima i profesorima njemačkog jezika će biti ponuđena predavanja, radionice i prezentacije kroz koje će se moći usavršiti i informisati te razmijeniti iskustva o aktuelnostima na području metodike u nastavi njemačkog jezika.

Partneri ovogodišnjeg kongresa su: Internacionalno udruženje nastavnika njemačkog jezika (IDV), Austrijski kulturni forum, Ministarstvo za obrazovanje i nauku Austrije (BMBWF), Goethe Institut Bosne i Hercegovine, Austrijski institut (ÖI), Ambasada SR Njemačke, Ambasada Republike Austrije, Njemačka akademska služba za razmjenu studenata i mladih naučnika (DAAD), Izdavačka kuća Buybook, Izdavačka kuća Hueber, Deutsche Welle (DW), Austrijska jezička diploma (ÖSD), Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV), Udruženje nastavnika nemačkog jezika Srbije (SDV), Centralni ured za školstvo u inostranstvu (ZfA), Austrijska služba za razmjenu studenata (OeAD) i Fondacija Konrad Adenauer. 

Deseti međunarodni kongres nastavnika i profesora njemačkog jezika Bosne i Hercegovine - Program