Promocija Radova Filozofskog fakulteta, knjiga XXII
(Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, 12. 11. 2019. godine)

U utorak, 12. 11. 2019. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličena je promocija novog broja Radova Filozofskog fakulteta (knjiga XXII), u čijoj su realizaciji učestvovale članice Redakcije u sastavu: glavna urednica Amela Šehović, urednice Alena Ćatović i Amila Kasumović, članice: Nina Hadžiahmetović, Đenita Haverić, Adijata Ibrišimović-Šabić, Lejla Osmić i Nadina Grebović-Lendo te koordinatorica i administratorica Open Journal Systems (OJS) Emina Kešan Tolomanoski, uz doprinos koji su dali inostrani članovi Redakcije: Hrvoje Jurić (Zagreb, Hrvatska), Mirjana Marinković (Beograd, Srbija), Edvard Protner (Maribor, Slovenija) i Branko Tošović, profesor emeritus (Graz, Austrija).

Na samom početku promocije prisutnima su se obratile prof. dr. Jadranka Kolenović-Đapo, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja, i prof. dr. Amela Šehović, glavna urednica Radova.

Zadatak koji su sebi postavile članice Redakcije Radova, na čelu sa glavnom urednicom, bio je, sa jedne strane, nastaviti prepoznatljivu tradiciju Radova kao stvaralačke platforme za objavljivanje originalnih istraživanja, širenje najnovijih spoznaja, ali i rasprava i diskusija o novim idejama, pogledima, pristupima i rezultatima istraživanja u oblasti humanističkih i društvenih nauka, a, sa druge strane, osigurati integraciju u međunarodnu akademsku zajednicu, odnosno stvoriti uslove za širu prepoznatljivost naučno-istraživačke djelatnosti iz oblasti koje se proučavaju na Filozofskom fakultetu unutar globalne akademske mreže.

O cjelokupnom ovom procesu, kao i o sadržaju novog broja Radova, govorile su promotorice: mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, šefica Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja je predstavila postupak indeksacije časopisa u EBSCO Central & Eastern European Academic Source, prof. dr. Alena Ćatović, urednica Radova, koja je predstavila jedanaest priloga iz oblasti lingvistike i književnosti te doc. dr. Nina Hadžiahmetović, članica Redakcije Radova, koja je predstavila četiri priloga iz oblasti psihologije i pedagogije.

Pored članaka, u novom broju Radova objavljeno je i pet prikaza iz oblasti lingvistike, književnosti, informacijskih nauka i pedagogije, nakon čega slijede Upute za autore na našem i engleskom jeziku te Kontakt-podaci svih autora i autorica.

Moderatorica promocije bila je doc. dr. Adijata Ibrišimović-Šabić.

Klikom na sliku otvarate galeriju

 

Redakcija