Ambasador Ruske Federacije u BiH Nj. E. Petar Ivancov i Treći sekretar Ambasade Lilia Sabirova 28. 2. 2019. godine posjetili su Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. S gostima su se sastali prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Fakulteta, doc. dr. Amela Ljevo-Ovčina, rukovoditeljica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti i Mirsada Hošić, stručni saradnik u Centru NIRSA.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Nj. E. Petar Ivancov, zahvalivši se na pozivu i srdačnoj dobrodošlici, izrazio je spremnost i otvorenost za saradnju. Pored važnosti potpisivanja međuinstitucionalnih sporazuma sa ruskim univerzitetima i fakultetima, istakao je i važnost povezivanja sa pojedinim nevladinim organizacijama iz Rusije te najavio podršku Ambasade u organiziranju izložbi i projekcija filmova na Filozofskom fakultetu. Također je izrazio spremnost da će podržati potpisivanje sporazuma između Filozofskog fakultetu Univerziteta u Sarajevu i jednog od najvažnijih državnih univerziteta u Ruskoj Federaciji MGU Lomonosov. Nj. E. podsjetio je da su ove godine bile raspisane 63 stipendije za bh. studente na različitim visokoškolskim institucijama u Rusiji.

Treći sekretar Ambasade Lilia Sabirova dodala je da postoje i brojne ljetne škole ruskog jezika na koje se mogu prijavljivati studenti iz BiH.

U uvodnom dijelu susreta dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Muhamed Dželilović, govoreći o razvojnoj strategiji Fakulteta, osvrnuo se kako na uvođenje novih stranih jezika tako i na njegovanje svih jezika koji se već dugo izučavaju na Filozofskom fakultetu. U tom smislu istakao je kako je za poboljšanje kvaliteta nastave koja se izvodi na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti od krucijalnog značaja angažiranje ruskog lektora. Dekan je također naglasio mogućnost razvoja saradnje kroz međunarodne projekte.

Rukovoditeljica Odsjeka Amela Ljevo-Ovčina dodatno je potvrdila važnost angažmana ruskog lektora, što bi doprinijelo, između ostalog, i učvršćivanju naučne i kulturne saradnje između dvije zemlje.

Ovom prilikom Ambasador Ruske Federacije i Treći sekretar Ambasade uručili su Fakultetu prigodan poklon u knjigama.