Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za anglistiku dana 30. 04. 2019. upriličena je posjeta delegacije studenata Fakulteta teologije i religijskih studija sa Univerziteta u Radboudu koju su predvodili prof. dr. Martijn de Koning, Univerzitet u Radboudu i prof. dr. Nadia Sonneveld sa Univerziteta u Leidenu, Holandija.

Univerziteti u Holandiji već dugi niz godina preko programa Erasmus + omogućavaju studentima na Odsjeku za anglistiku nastavak postdiplomskih i doktorskih studija, te su aktivnosti na unapređenju partnerskog odnosa između univerzitetâ u Holandiji i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu proistekla iz želje i namjere da se i studenti iz Holandije upoznaju sa mogućnostima za istraživanje koje nudi Filozofski fakultetet Univerziteta u Sarajevu. 

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje između ova dva univerziteta sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu s namjerom jačanja budućeg partnerskog odnosa, pri čemu su glavnu riječ tokom ove posjete vodili studenti koji su zajednički organizirali i dvije radionice.


Klikom na sliku otvarate galeriju

Prva radionica bila je na temu Migracije u Holandiji i Bosni i Hercegovini: izazovi, sličnosti i razlike, a druga se bavila temom visokog obrazovanja pod nazivom Prednosti i mane sistema visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Holandiji: perspektiva iz ugla studenata.  

Ovaj susret dodatno su uveličali i predstavnici IOM-a u Bosni i Hercegovini koji su gostima iz Holandije pobliže predstavili trenutnu situaciju po pitanju migracija i migrantske krize u ovom dijelu Evrope.

Tokom diskusije o visokom obrazovanju, studenti su se kritički osvrnuli na prednosti i mane obrazovnih sistema u ove dvije zemlje u smislu usporedbe trenutnog studentskog standarda, kvalitete postojećih bibliotečkih izvora i baza podataka, te očekivanog i stvarnog kvaliteta studiranja, kao i problematike u smislu pronalaženja zaposlenja.

Tokom ove diskusije, posebno su se razmotrile i mogućnosti dalje saradnje koja je zamišljena kao organizacija niza budućih radionica, obuka i studijskih posjeta.

Ovaj jednodnevni susret okončan je posjetom NJ. E. ambasadora Holandije u Bosni i Hercegovini, dr. Reinouta Vosa, koji je pozdravio sve prisutne i koji se ovom prilikom upoznao s ciljem ove posjete, te željom ovih institucija za izgradnjom dobrog partnetskog odnosa u budućnosti.  

Odsjek za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu posebno se zahvaljuje studentima koji su učestvovali u koordinaciji i realizaciji ove posjete: Said Kamenica, Sabina Talić, Selma Meholjić, Amina Hošić i Amar Kešo.