POSEBNE NAPOMENE:

Studenti koji su za isti nivo studija imali dva (2) puta stipendiju Evropske komisije (Erasmus Mundus i/ili Erasmus+), ne mogu u okviru tog istog ciklusa studija ponovo koristiti stipendije, niti se tim studentima može izdati nominacijsko pismo za ove stipendije.

Student se može prijaviti na jedan (1) univerzitet. Ukoliko dobijete informaciju da niste dobili stipendiju za koju ste se prijavili, a bude još otvorenih konkursa, možete se opet prijaviti na samo jedan univerzitet (nije više moguće da se prijavljujete na dva ili više univerziteta istovremeno).

Studenti koji su već koristili stipendiju, a imaju pravo da se prijave opet, pored standardne dokumentacije moraju dostaviti dokaz o priznavanju ostvarenih rezultata iz prethodne mobilnosti.

Akademsko i administrativno osoblje nema ograničenje u korištenju mobilnosti, međutim prednost se daje osoblju koje dosad nije koristilo Erasmus+ mobilnost. Preporučuju se dvije mobilnosti u toku akademske godine za osoblje.

FILOZOFSKI FAKULTET UNIVERZITETA U SARAJEVU

uz podršku Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu

organizirao je

INFO-SESIJU O PROGRAMU

logo erasmus plus

U utorak, 9. 1. 2018. godine u 11 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je info-sesija o značaju programa akademske mobilnosti kroz predstavljanje zvaničnih informacija i osobnih iskustava stipendista. Zbog službene spriječenosti najavljena predstavnica Rektorata Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, uputila je svoje pozdravne riječi i napomene u prezentaciji, koje je prenijela doc. dr. Ksenija Kondali, prodekanesa za naučnoistraživački rad i međunarodnu akademsku saradnju Filozofskog fakulteta.

U svojoj poruci pod naslovom „Mobilnost u fokusu“, prorektorica Nikolić je navela potpunu posvećenost rukovodstva Univerziteta jačanju izvrsnosti što podrazumijeva jačanje:

  • vidljivosti i prepoznatljivosti;
  • saradnje sa svim univerzitetima (ostalim zainteresiranim), a posebno onim iz prestižnim – mogućnost prevazilaženja slabosti (dostupnost inovacija, sofisticiranih resursa i dobrih praksi);
  • zapošljivosti studenata – jačanje „soft skills“ koje traži ekonomija 21. vijeka – prilagodljivost i razumijevanje različitih kultura (načina ponašanja), interkulturološka komunikacija, rad u timu, digitalna (ICT) komunikacija i edukacija isl.

U tome smislu je podcrtala kako je MOBILNOST studenata, nastavnika i (ne)nastavnog osoblja prepoznata kao OSNOVNA AKTIVNOST koja obezbjeđuje postizanje zacrtanih ciljeva vezanih za izvrsnost i atraktivnost UNSA. Podsjećajući da je budućnost UNSA i u atraktivnosti studija koji određuje broj studenata, njihov kvalitet ali i potražnju za cjeloživotnim učenjem, prorektorica je nadalje spomenula i konkretne prednosti mobilnosti, među kojima su sljedeće:

  • Studenti i (ne)nastavno osoblje prilikom ostvaruju lični kontakt i stvaraju održive zametke akademske saradnje – projekti, jačanje doktorskih studija, moderne akademske prakse, definisanje atraktivnih područja edukacije.
  • Odnos prema studentima – borba sa nefer konkurencijom privatnih univerziteta.

Pri tome je prorektorica naglasila i utemeljenost mobilnosti u Zakonu o visokom obrazovanju koji u nizu članova snažno promovira mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja, posebno istaknuvši PRAVO studenta na prenos i priznavanje ECTS-bodova i upis u ispravu. U tome kontekstu je uputila snažnu poruku da administrativne PROCEDURE, interna akta i tumačenja MORAJU biti takva da omogućavaju propusnost i mobilnost te INDIVIDUALNI PRISTUP (tumačenje) od strane pojedinca ili organizacionih jedinica u smislu omogućavanja mobilnosti, posebno studenata, nije dobrodošao.

Potom je mr. sc. Adnan Rahimić, stručni saradnik Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, predstavio ključne aspekte prijave i realizacije mobilnosti, sa jasnim i korisnim uputama za sve potrebne korake u cilju uspješne mobilnosti.

O specifičnostima realizacije mobilnosti na Filozofskom fakultetu i ogromnom unapređenju na ovom polju govorila je prodekanesa Kondali uz pomoć konkretnih podataka i pokazatelja koje je prikupila Služba za međunarodnu saradnju Fakulteta na čelu sa Nelmom Rahmanović te time učesnicima pružila dodatne informacije i promotivni material.

Uslijedile su refleksije korisnika akademske mobilnosti iz reda studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja Fakulteta.

Galerija slika

Erasmus+ sporazumi i CEEPUS mreže UNSA-FF