Dobrodošli na zvanične stranice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Iz priloga možete preuzeti informaciju vezanu za stipendije u Poljskoj, u Krakovu, koje su namijenjene studentima doktorskog studija i naučnim radnicima iz regiona Balkana.

Mjesečne stipendije u cilju istraživanja mogu biti realizovane od oktobra 2016. do juna 2017.

Rok za prijavu je 15.06.2016.

Više informacija (engleska verzija na dnu stranice) na: http://www.dn.uj.edu.pl/fundusze/jadwiga

Application form

Criteria

Rules

Ambasada Republike Slovenije, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, obavijestila nas je da je u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2016/2017. godinu za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji.

Opširnije: Stipendije za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji

U junu 2014. je Univerzitet u Sarajevu primljen u članstvo globalne organizacije Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF), osobitim zalaganjem Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prilikom nedavne posjete Univerzitetu u Sarajevu, u susretu sa profesorima i studentima kojim je predsjedavao prorektor prof. dr. Ugo Vlaisavljević, gospodin Fabien Flori, direktor Regionalnog ureda AUF-a za Centralnu i Istočnu Europu izložio je razne mogućnosti koje Agencija nudi kako frankofonim studentima, tako i istraživačima u svim domenima i naučnim poljima.

Jedan od glavnih ciljeva AUF-a je promocija francuskog jezika kao jezika nauke, kao i promocija naučno-istraživačke saradnje između frankofonih univerziteta i pojedinaca. U tom smislu, Agencija podupire istraživače putem finansiranja slijedećih aktivnosti:

Opširnije: Univerzitetska agencija za frankofoniju - mogućnosti za frankofone istraživače