Dobrodošli na zvanične stranice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Mobilnost studenata

 
 
 

BAYHOST (Bavarski univerzitetski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu) objavio je konkurs za stipendije – kursevi njemačkog jezika u 2018. godini u Bavariji, Njemačka. Stipendija uključuje školarinu, smještaj i obroke. Putni troškovi, osiguranje i viza nisu uključeni u ovu stipendiju i njih snosi kandidat.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Mogu se prijaviti studenti i mlađe nastavno osoblje sa svih studijskih disciplina sa visokoobrazovnih institucija navedenih zemalja (ispod).

ROK ZA PRIJAVU

Kandidati moraju poslati sve dokumente putem pošte BAYHOST-u do 26. marta 2018. godine (što znači da dokumenti moraju biti do tog datuma u BAYHOST-u). Slanje faksom ili putem emaila neće biti prihvaćeno. Zakašnjele prijave također neće biti prihvaćene.

Za više detalja pogledajte OVDJE.

 

BAYHOST (Bavarski univerzitetski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu) objavio je konkurs za stipendije - kursevi njemačkog jezika u 2018. godini u Bavariji, Njemačka. Stipendija uključuje školarinu, smještaj i obroke.

Putni troškovi, osiguranje i viza nisu uključeni u ovu stipendiju i njih snosi kandidat. Molimo vas da ove informacije proslijedite zainteresovanim kandidatima.

Opširnije: BAYHOST stipendije za učenje njemačkog jezika

Poziv na prezentaciju programa stipendiranja Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD), koja će se održati u prostorijama Goethe Instituta u Sarajevu (Maršala Tita 28, ulaz pored BBI Banke, četvrti sprat) u četvrtak, 20. aprila 2017. godine, s početkom u 14:00 sati.

Na ovoj prezentaciji biti će predstavljeni stipendijski programi DAAD-a za studente i naučno-nastavno osoblje za akademsku 2017/2018.  godinu.

Također sve potrebne informacije koji se tiču stipendija DAAD-a možete pronaći na stranici www.funding-guide.de

Poziv na prezentaciju

Iz priloga možete preuzeti informaciju vezanu za stipendije u Poljskoj, u Krakovu, koje su namijenjene studentima doktorskog studija i naučnim radnicima iz regiona Balkana.

Mjesečne stipendije u cilju istraživanja mogu biti realizovane od oktobra 2016. do juna 2017.

Rok za prijavu je 15.06.2016.

Više informacija (engleska verzija na dnu stranice) na: http://www.dn.uj.edu.pl/fundusze/jadwiga

Application form

Criteria

Rules

Ambasada Republike Slovenije, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, obavijestila nas je da je u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2016/2017. godinu za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji.

Opširnije: Stipendije za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji

U junu 2014. je Univerzitet u Sarajevu primljen u članstvo globalne organizacije Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF), osobitim zalaganjem Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prilikom nedavne posjete Univerzitetu u Sarajevu, u susretu sa profesorima i studentima kojim je predsjedavao prorektor prof. dr. Ugo Vlaisavljević, gospodin Fabien Flori, direktor Regionalnog ureda AUF-a za Centralnu i Istočnu Europu izložio je razne mogućnosti koje Agencija nudi kako frankofonim studentima, tako i istraživačima u svim domenima i naučnim poljima.

Jedan od glavnih ciljeva AUF-a je promocija francuskog jezika kao jezika nauke, kao i promocija naučno-istraživačke saradnje između frankofonih univerziteta i pojedinaca. U tom smislu, Agencija podupire istraživače putem finansiranja slijedećih aktivnosti:

Opširnije: Univerzitetska agencija za frankofoniju - mogućnosti za frankofone istraživače