Dobrodošli na zvanične stranice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Mobilnost studenata

 
 
 

Erasmus+ mobilnost za osoblje u svrhu obuke na Univerzitetu Artois u Arrasu (Francuska)

U sklopu univerzitetske saradnje između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta (Faculté des Lettres et Arts) Univerziteta Artois u Arrasu, kolegica Bisera Cero i ja smo ostvarili mobilnost programa Erasmus+ od 24. do 30. septembra 2017. godine. Kao dio programa odslušali smo osam sati različitih predmeta na prvom i drugom ciklusu studija francuskog jezika i književnosti. Ono što je najbolje u ovoj saradnji je činjenica da nastavni plan i program na odsjeku za francuski jezik u Arrasu u velikoj mjeri odgovara i NPP-u na našoj Katedri. U Arrasu u zimskom semestru akademske 2017./2018. već borave naše četiri studentice (dvije s prvog i dvije s drugog ciklusa). Univerzitet Artois je veoma kvalitetan univerzitet koji se, iako je od najmlađih u Francuskoj jer postoji od 1992. godine, može pohvaliti modernim i inovativnim pristupima i metodama, kao i opremljenošću kampusa, sala za nastavu i biblioteke. Ovom prilikom smo kolegica i ja održali više sastanaka s osobljem iz biblioteke, zaposlenicima iz ureda za međunarodne odnose Univerziteta te dekanesom Filozofskog fakulteta u Arrasu, a sve u cilju jačanja naše saradnje unutar programa Erasmus+, budući da Filozofski fakultet UNSA ima potpisan međuinstitucionalni ugovor sa ovim francuskim univerzitetom. Za mene je ovo bilo jedno bogato iskustvo koje bih svim zaposlenicima preporučio.

Opširnije: Erasmus+ mobilnost za osoblje u svrhu obuke na Univerzitetu Artois u Arrasu (Francuska)

U okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+ kao studentica italijanskog jezika boravila sam u ljetnom semestru 2016/2017 godine na Univerzitetu u Bolonji gdje sam prvenstveno imala mogućnost unaprijediti svoje znanje i komunikacijske vještine italijanskog jezika, ali i engleskog i španskog. Univerzitet u Bolonji ima dugu tradiciju i kapacitet da pruži razne korisne usluge studentima. Srednjovjekovna arhitektura grada je ono po čemu je Bolonja prepoznatljiva i ono što joj daje poseban šarm. To je univerzitetski grad koji predstavlja mjesto susreta raznih kultura i nacija, od Amerike, Azije sve do Australije. Erasmus+ stipendija namijenjena je da u finansijskom smislu pokrije sve troškove studentskog života, pri čemu se podrazumijeva da student ima razumne zahtjeve. Stipendijom sam uspjela da pokrijem sve troškove života, ali i da uštedim i da u slobodno vrijeme upoznam i druge dijelove Italije.

Bitnu ulogu i sastavni dio Erasmus+ programa također čini i sklapanje prijateljstva i druženja. On predstavlja most koji povezuje kontinente, države i nacije i sigurno najljepšu uspomenu koji može imati svaki Erasmus+ student. Mislim da Erasmus+ daje priliku studentu da uči i da se u akademskom smislu usavrši. Također, bitnu ulogu igraju i profesori koji studentima omogućuju takvu priliku. Kooperativan odnos profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i koordinatora iz Službe za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Sarajevu mi je omogućio da brzo razmijenim potrebne dokumente za konkurs. Profesori sa Univerziteta u Bolonji i Filozofskog fakulteta pokazali su posvećenost i kooperativnost kada je riječ o predmetima, korisnim informacijama te materijalima potrebnim za studij.

Erasmus+ predstavlja priliku za svakog studenta da ode na neki drugi Univerzitet te se prilagodi novom akademskom ambijentu i nastavlja se usavršavati u oblasti kojoj se bavi. Svaka razmjena predstavlja idealnu priliku da se predstavi i naša kultura i tradicija, ali ujedno i naš Univerzitet. Erasmus+ otvara perspektivu i širi vidike u daljnjim stručnim razmatranjima. Hrabrost je krenuti u nepoznato, ali je Erasmus+ vrijedan toga.

During my stay at Matej Bel University (Faculty of Arts, Department of English and American Studies) from April 3-8, 2017, I taught 8 hours on current trends in contemporary English and applied linguistics. The topics discussed tackled inter-cultural aspects of language acquisition and production. Students actively participated in seminars on word formation processes and the importance of staying up-to-date with trends in contemporary studies of not only the English language but other languages as well.

The importance of minority languages was also stressed as well as of cultural studies in general. In addition, staff members and students reflected on similarities and differences between studying in Slovakia and Bosnia & Herzegovina. During my stay, there were also many other interesting activities going on in Banska Bystrica (a lecture in geolinguistics and Baltic languages, a lecture in translation studies, a student conference at the Faculty of Law, Easter Fair, International Erasmus Village). Together with colleagues from Russia and Ireland, I also visited Tatranska Lomnica, situated right at the foothill of the High Tatra Mountains, and Hronsek, a village famous for its articular church. We visited the two locations by train to experience the true spirit of Slovakia. The week in Banska Bystrica has been a great opportunity for me to make plans for the future with my new colleagues and promote inter-cultural values.

Nejla Kalajdžisalihović, University of Sarajevo, Faculty of Philosophy,

Department of English Language and Literature

U okviru programa razmjene Erasmus + Mobilnost nastavnog osoblja u periodu od 12. do 16. 12. 2016. boravila sam na Šleskom univerzitetu u Katovicama, na Institutu za slavenske filologije (Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Filologiczny, Instytut Filologii Słowiańskiej). Održala sam 8 sati predavanja na sljedeće teme: „Roman Derviš i smrt Meše Selimovića u kulturološkom i jezičkom kontekstu“ i „Standardna i stilogena upotreba skraćenica na primjeru štampe“. Odaziv studenata bio je izuzetno dobar, predavanjima su prisustvovali studenti prve, treće i pete godine.

Tehnička organizacija mog boravka na Šleskom univerzitetu, kao i prijem i gostoprimstvo kolega i administrativnog osoblja bili su na najvišem nivou. Na predavanjima sam imala odličnu interakciju sa studentima pa je boraviti u Poljskoj bilo prijatno i ugodno a studentima zanimljivo i korisno.

Amela Ljevo-Ovčina
Odsjek za slavenske jezike i književnosti
Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu

My name is Saida Rovčanin and I am a third-year student at the Department of Pedagogy, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo. After reading information about Erasmus+ mobility and discussing it with my professors, in summer 2016 I decided to sign up for a student mobility grant to go to Jyväskylä University in Finland. The application procedure was simple and they accepted me. At the beginning I wanted to stay only one semester, but I was offered to extend it for the whole academic year and I am very happy about it because I think that I may achieve substantially more progress. I get a monthly scholarship, which is more than enough so I am very satisfied. I would recommend that other students apply and visit Finland, they have a very well organized educational system, and here you can get to know people from different countries. This is a unique opportunity to learn much more about everything and get new experiences. If you get a chance, do not miss it -- be curious and dare!