U srijedu, 18. decembra 2019. godine, studenti Katedre za arapski jezik i književnost, Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, priredili su prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika.

Program, realiziran u saradnji sa predmetnim nastavnicima i saradnicima, te zahvaljujući podršci Dekanata i službi Fakulteta, prisutnima je ponudio osnovne informacije o arapskom jeziku, zemljama u kojima se koristi, te kroz recitale, autorske poetske izražaje na arapskom jeziku, igrokaze i motivacione govore nastojao prenijeti ljubav prema studiju i predmetu izučavanja. Uvodnu besjedu održao je Akademik Esad Duraković.

 

Podsjećanja radi, 18. decembar kao Međunarodni dan arapskog jezika obilježava se od 2012. godine, a podudaran je sa datumom iz 1973. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila arapski jezik kao šesti službeni jezik Organizacije. Arapskim jezikom danas govori više od 300 miliona ljudi, te je službeni jezik u 24 države svijeta.

Arapski jezik i književnost izučavaju se na Filozofskom fakultetu od osnivanja Fakulteta 1950. godine, i to u okviru Katedre na Odsjeku za orijentalnu filologiju (ranije Katedra za orijentalne jezike, Odsjek za orijentalne jezike i književnosti i Odsjek za orijentalistiku).

Klikom na sliku otvarate galeriju