vodic za turisteU okviru izdavačke djelatnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objavljena je nova publikacija. Riječ je o dvojezičnom izdanju specijalističkog vodiča za turiste naslovljenog  Sve što trebate znati o najstarijoj baštini Sarajeva / Everything You Need to Know About the Oldest Heritage of Sarajevo. Vodič je nastao kao rezultat projekta Najstarija baština Sarajeva: Naučno-istraživački rad u svrhu razvoja turizma finansiranog od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo čiji je voditelj bila doc. dr. Amra Šačić Beća sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  Pored voditeljice projekta, autori publikacije su i prof. dr. Adnan Kaljanac, dr. sc. Edin Veletovac i viši ass. Jesenko Hadžihasanović. Stručnu ocjenu u svojstvu recenzenata dali su prof. dr. Salmedin Mesihović (Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu) i doc. dr. Almir Marić (Odsjek za historiju Fakulteta humanističkih nauka, Univerziteta „Džemal Bjedić“ iz Mostara).

Želeći da posjetiocima Sarajeva i njegove okoline na što realističniji i dopadljiviji način približe najstarije kulturno-historijsko naslijeđe, autori Vodiča su kroz svoje stručno iskustvo načinili tekst koji ima za cilj da povede posjetitelje na svojevrsno vremensko putovanje do najudaljenijih razdoblja ljudske prošlosti. Vodič sadrži smjernice za upoznavanje sa prahistorijskim i antičkim tekovinama kroz opis najvažnijih arheoloških lokaliteta i eksponata izloženih u muzejskim institucijama na području Kantona Sarajevo. Posebno vrijedi istaknuti da je u Vodiču napisan kratki uvodni tekst o prahistorijskom nasljeđu sarajevskog prostora, te historijski pregled najvažnijih vojnih i političkih događaja iz antičkog perioda. Navedeni dio teksta u Vodiču je putokaz turistima i drugim posjetiocima Sarajeva za vrednovanje materijalnih ostataka koji su opisani. Pored muzeja, autori posjetiocima savjetuju da posjete i izvorne arheološke lokalitete. U tom kontekstu posebno se u ovom Vodiču izdvaja rimski lokalitet Aquae S (...?). Riječ je o jednom od najbolje sačuvanih antičkih lokaliteta u ovom dijelu Evrope i najstarijem ostatku urbanog naselja sarajevskog područja.

Tekst Vodiča temelji se na višedecenijskim rezultatima rada istaknutih evropskih i bosanskohercegovačkih arheologa i klasičnih historičara. Stoga Vodič za turiste: Sve što trebate znati o najstarijoj baštini Sarajeva nije samo promotivna publikacija već i edukativno štivo nastalo sa ciljem da se posjetiteljima kroz prizmu prahistorijskog i antičkog naslijeđa ukaže na znamenitosti najstarije prošlosti Sarajeva.

Amra Šačić Beća