U utorak, 7. septembra 2021. godine u Malom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je radionica pod nazviom, “A thesaurus under discussion“, koja se organizira u okviru projekta “Islamic Legacy: Narratives East, West, South, North of the Mediterranean (1350-1750)”, finansiranog od strane evropske međuvladine organizacije COST (European Cooperation in Science & Technology).

Klikom na sliku otvarate galeriju

Cilj radionice bio je da razmotri ključne pojmove iz oblasti odnosa između muslimana i kršćana u kasnom srednjem i ranom novom vijeku te da propita načine na koje su se njihova značenja mijenjala kroz stoljeća.

Uz domaćine iz Centra za historijska istraživanja (CeHIS), učešće na radionici uzeli su znastvenici okupljeni oko navedenog projekta, a koji dolaze iz različitih akademskih sredina Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Italije, Grčke i Turske. Učesnici projekta su tokom ostatka projektnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini posjetili Sarajevo i Mostar i obišli ključne objekte kulturno-historijskog naslijeđa i institucija kulture u vezi sa temom projekta.