Centar za historijska istraživanja (CeHIS) u saradnji sa Udruženjem za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija (BATHINVS) organizirao je u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, promociju časopisa Acta Illyrica (god. III/br. 3).

Promocijom je istaknut značaj izučavanja antičke historije u Bosni i Hercegovini danas, a posebno je naglašena programska orijentacija prema mladim historičarima i arheolozima, studentima Univerziteta u Sarajevu i drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Tome u prilog svjedoči i dodjela nagrade "Prof. dr. Esad Pašalić" mladim i talentiranim studentima historije i arheologije za 2019. godinu za najbolji prikaz knjige iz oblasti klasične historije i arheologije, koji je dodijelila prof. dr. Adila Pašalić Kreso, profesor emeritus Filozofskog fakulteta i kćerka prof. dr. Esada Pašalića.

Promotori časopisa prof. dr. Salmedin Mesihović i doc. dr. Amir Duranović, govorili su o sadržaju trećeg broja časopisa Acta Illyrica, značaju angažmana mladih istraživača i njihovom mjestu i ulozi u historiografiji te procesu izbora kandidata za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“.

Klikom na sliku otvarate galeriju