banner godisnjica 2021

 

 

 

Radionica eksperimentalne arheologije: Izrada i ukrašavanje metalnih predmeta je zamišljena i inicirana od strane studenata arheologije Vedrane Crnković i Saše Buljevića kao prva u nizu radionica ovog tipa koje će se baviti različitim segmentima u domenu eksperimentalne arheologije. Ideja organizacije radionice se javila interakcijom navedenih studenata kroz Arheološko udruženje Panteon koje je ujedno i nosilac projekta uz pokroviteljstvo Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

 

Arheološko udruženje Panteon iz Sarajeva je osnovano koncem 2014. godine i do danas je kroz ovo udruženje realizovan niz radionica, izložbi i manifestacija. Arheološko udruženje Panteon uvijek ima za cilj da organizuje raznolik sadržaj za sve uzraste, pa tako i za ideje mladih studenata arheologije. U tom smislu je Arheološko udruženje Panteon podržalo spomenutu inicijativu i pružilo studentima Katedre za arheologiju priliku da pokažu svoju kreativnost i znanje koje su do sada stekli. Sama činjenica da se u našoj zemlji odvijaju aktivnosti eksperimentalne arheologije predstavlja veliki iskorak bosanskohercegovačke arheologije ka modernim evropskim znanstvenim standardima. Učešćem u implementaciji ove radionice studenti arheologije u Sarajevu pored obimnog teorijskog gradiva koje uče prilikom studija, sada imaju priliku da kroz praktični rad steknu potpuno novi uvid u prethistorijske periode i metaluršku djelatnost nekadašnjih stanovnika zapadnog Balkana.

 

Iako je Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osnovan primarno kao institucija namijenjena za djelovanje na polju, primarno zaštitnog, ali i znanstveno-istraživačkog, terenskog arheološkog istraživanja, jedan od glavnih ciljeva ove institucije je promocija kulturne baštine i podizanje svijesti o njenoj zaštiti, posebice u vrijeme sve prisutnije urbanizacije koja snažno ugrožava materijalne ostatke bosanskohercegovačke prošlosti. U tom smislu, kao dio generalne tendencije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Institut za arheologiju je podržao inicijativu studenata Katedre za arheologiju za pokretanjem projekta „Radionica eksperimentalne arheologije: Izrada i ukrašavanje metalnih predmeta“. Ideja studenata Vedrane Crnković i Saše Buljevića je naišla na bezrezervnu podršku od strane profesora na Katedri za arheologiju i direktora Instituta za arheološka istraživanja pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu Adnana Kaljanca, dekana Filozofskog fakulteta Prof. dr. Saliha Foče, prodekanese Doc. dr. Ksenije Kondali i prodekana Prof. dr. Nijaza Ibrulja, kao i cjelokupne uprave Filozofskog fakulteta.

 

Obzirom da se od trenutka svog osnivanja 2013. godine uspješno etablirao i dostigao određeni stupanj razvoja, Institut za arheologiju je, kao sastavni dio Filozofskog fakulteta, izdvojio neophodna sredstva za implementiranje spomenute radionice. Jedan od ciljeva ispred podrške samoj ideji studenata Katedre za arheologiju je i promoviranje bivših i sadašnjih studenata ovog studija, kao i njihovog udruženja „AU Panteon“ koje je svojim dosadašnjim zalaganjem ostvarilo značajne korake na promoviranju bosanskohercegovačke prošlosti. Po uspješnom završetku radionice Institut za arheologiju i Filozofski fakultet će polaznicima radionice dodijeliti certifikate o učešću, a isti će po završetku cjelokupnog procesa biti u prilici prezentirati svoje zaključke o metalurgiji prahistorijskog perioda, kao i same produkte svoga rada, u okviru predviđene izložbe koja će javnosti biti predočena u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

Realizacija radionice je započela 16. 05. i trajat će do 12. 06. 2016. godine i u istoj participira ukupno 16 studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, većinom sa studija arheologije. Tutor radionice je umjetnik i zanatlija Omar Krasnić koji je zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu obrade različitih tipova materijala i primjene različitih metalurških tehnika već tokom prvih dana implementiranja radionice sa studentima uspio izraditi zavidne replike prahistorijskih arheoloških nalaza.