Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini posjetila je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u petak, 11. juna 2021. godine. Delegaciju Ambasade Republike Francuske u sastavu NJ.E. Christine Toudic, ambasadorica, Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta u BiH, Sylvain Rigollet, ataše za saradnju, Lucile Bertaux, ataše za francuski jezik i direktorica ispita i kurseva u Francuskom institutu u BiH i Emirka Becic, prevodilac, dočekao je doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo sa nastavnicima i saradnicima sa Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Tokom razgovora prodekan Duranović je ambasadoricu Toudic upoznao sa Filozofskim fakultetom UNSA i aktivnostima koje su do sada realizirane u saradnji sa francuskim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i sa partnerskim univerzitetima u Republici Francuskoj.

Poseban fokus razgovora bio je usmjeren na status izučavanja francuskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te drugim aktivnostima koje mogu biti poduzete u cilju jačanja saradnje sa partnerskim institucijama.

Nastavnici i saradnici Odsjeka za romanistiku posebno su naglasili pripremu konferencije povodm 70 godina izučavanja romanskih kultura, jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.