U srijedu 22.6.2022 godine Filozofski fakultet je posjetila visoka delegacija Ministarstva za obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije prevođena prof. dr. Hasan Bin Abdul Hamid Buharijem, direktorom Centra za arapski jezik na Univerzitetu Umm al-Qura iz Mekke.

Delegaciju je primio prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo, prof. dr Amir Duranović i predstavnici Katedre za arapski jezik i književnost sa Odsjeka za orijentalnu filologiju.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Razgovaralo se o aktivnostima Ministarstva obrazovanja i Centra za arapski jezik na projektima unapređenja podučavanja arapskog jezika, te načinima dalje saradnje. Prodekan Duranović i predstavnici Katedre upoznali su goste iz Kraljevine sa aktivnostima i rezultatima rada katedre za arapski jezik i književnost. Istaknuta je potreba da Katedra za arapski jezik i književnost ima stalnog stranog lektora za arapski jezik, te da se studentima pruže prilike za usavršavanja u arapskom svijetu.

Na kraju posjete, delegacija je obišla i fonolabaratorij Filozofskog fakulteta, koji je obnovljen podrškom Kulturnog centra Kralj Fahd, čiji direktor je bio dio delegacije iz Saudijske Arabije.