U srijedu, 21. aprila 2021. Centar za mirovno obrazovanje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je započeo predavanja u okviru Modula koji nosi naziv „Democratic Culture and Peace Pedagogy in Teacher Education“. Modul pripada regionalnom projektu Preparing Future Teachers in the Western Balkans kojeg sprovodi The European Wergeland Center Oslo (https://theewc.org/projects/preparing-future-teachers-in-the-western-balkans/).

Temeljni cilj Projekta jeste pripremanje budućih nastavnika i nastavnika u praksi za nastavni proces u kojem se promovišu ideje građanstva, demokratije i ljudskih prava. Ovaj Projekat pruža podršku visokoškolskim institucijama i univerzitetima u Albaniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Modul „Democratic Culture and Peace Pedagogy in Teacher Education“ pohađa 17 studenata I i II ciklusa studija sa Odsjeka za anglistiku, Odsjeka za historiju i Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Tokom pohađanja Modula, studenti će imati priliku posmatrati i realizovati nastavne sate u dvije srednje škole u Kantonu Sarajevo. Tim povodom, značajnu ulogu u Modulu imaju nastavnici – mentori iz JU Druga gimnazija Sarajevo i International Maarif School Sarajevo. Za pripremu i realizaciju nastavnih sati, studenti će koristiti priručnike i druge resurse Vijeća Evrope kojima vježbaju i promovišu demokratska prava i odgovornosti u društvu, vrednuju različitosti, poštuju ljudska prava i osnovne slobode.   

Centar za mirovno obrazovanje