Poštovane kolegice i kolege, drage studentice i studenti,

Čast mi je i zadovoljstvo obratiti vam se povodom šezdesete godišnjice osnivanja Katedre za ruski jezik i književnost (osnovana 1961/62. godine) i pedesete godišnjice djelovanja Odsjeka za slavenske jezike i književnosti (1972).

Tokom 60 godina postojanja Odsjeka, bez obzira na uspone, padove i izazove, nastavnici i saradnici Odsjeka za slavenske jezike i književnosti su kontinuirano i aktivno doprinosili i doprinose razvoju struke, stvarajući sve pouzdaniju bazu za razvoj modernih općih i primijenjenih naučnih disciplina u oblasti jezika i književnosti.

Njegujući kolegijalnu i prijateljsku atmosferu na Odsjeku, nastavnici i saradnici i danas, kao i proteklih godina, nastoje, prije svega, održati kvalitet nastavnog i naučnog rada, posebno uvažavajući tekovine koje su nam u naslijeđe ostavili naši profesori i učitelji. Stoga je ova godišnjica znak i dokaz naučne, stvaralačke i pedagoške zrelosti Odsjeka.

I ovaj jubilej, kao i 71. rođendan Filozofskog fakulteta, nažalost, obilježavamo u vrijeme pandemije koronavirusa i globalne krize kojoj svjedočimo zadnjih par godina. Vjerujem da ćemo, u atmosferi razumijevanja i podrške, uspjeti prebroditi teškoće i da ćemo se u boljim okolnostima sresti na Svečanoj akademiji koju za proljeće 2022. pripremaju nastavnici i saradnici Odsjeka. 

Kolegama i kolegicama upućujem srdačne i iskrene čestitke, a studenticama i studentima želim da budu dostojni nasljednici svojih učitelja.   

Prof.dr. Adijata Ibrišimović-Šabić

Rukovoditeljica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti