U petak, 20. maja 2022., u sklopu Festivala povijesti Kliofest, održano je predstavljanje knjige Zatočene: žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914., autorice Amile Kasumović, vanredne profesorice na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Autorica u knjizi analizira tretman najranjivije kategorije unutar zatvorske populacije u prijelomnim godinama bosanskohercegovačke povijesti, kada je društvo prolazilo kroz transformacijske procese izazvane modernizacijom i industrijalizacijom.

Austro-Ugarska je nakon okupacije 1878. godine najavila modernizaciju zatvorskog sustava i implementaciju modernih penoloških praksi u Bosni i Hercegovini. Autorica nastoji pokazati da je austrougarska uprava pri tome uglavnom razmišljala o zatvorenicima, dok su zatvorenice mahom bile izostavljane iz najavljenih promjena.

Knjiga Zatočene: žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914. objavljena je u okviru naučnoistraživačkih aktivnosti Centra za historijska istraživanja (CeHIS), a objavljivanje knjige podržala je Fondacija za izdavaštvo/nakladništvo, Sarajevo.

Klikom na sliku otvarate galeriju