U okviru projekta Lingvistička i književna lutanja III prof. dr. Marko Stabej i prof. dr. Simona Kranjc sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani (Slovenija) 15. 11. 2023. godine  održali su predavanja za studente i osoblje Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta na temu »Drugače pa vse po novem … Problemi jezikovne politike v sodobni Sloveniji« te »Na pragu četrte revolucije v jeziku. Od sporazumevanja med ljudmi do sporazumevanja s strojem«.

U ime Odsjeka za slavenske jezike i književnosti prof. dr. Amela Ljevo-Ovčina pozdravila je brojne prisutne te predstavila gostujuće profesore. Uz studente slovenskog jezika i nastavnike Filozofskog fakulteta, predavanju je prisustvovala Njegova ekselencija ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, gospodin Damjan Sedar.

Lingvistička i književna lutanja je projekat koji organizira Lektorat za slovenski jezik u okviru Odsjeka za slavenske jezike i književnosti na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu i Centra za slovenački kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Gostujuća predavanja su finansijski omogućili Centar za slovenački kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i institucije iz kojih predavači dolaze, kao i Slovenačko društvo Cankar Sarajevo.

 

 

3.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg