Dana 13. 5. 2024. na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu proslavili smo godinu češke muzike. 2024. godina je godina češke muzike, kao i svaka godina koja se završava na broj četiri. Ova tradicija je povezana sa godinom rođenja Bedřicha Smetane (rođen 1824.). Glavni gost muzičke večeri bila je prof. dr. Lana Šehović, šefica Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje profesorice Šehović pod nazivom Redefiniranje zvučnog krajolika Sarajeva s kraja 19. stoljeća: crtice o češkim muzičarima nam je pokazalo fundamentalni utjecaj čeških muzičara na zvučni krajolik glavnog grada.

Predavanju su prisustvovali otpravnik poslova Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini Josef Zrzavecký, prodekanesa za naučnoistraživački rad i međunarodnu akademsku saradnju doc. dr. Minka Džanko i šefica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti doc. dr. Amela-Ljevo Ovčina. Poziv su prihvatili i udruženja građana češkog porijekla u Sarajevu Česká beseda i Udruženje češko-bosanskog prijateljstva Sněžka.

Češke muzičko veče za studente izbornog predmeta Češki jezik i kultura i polaznike javnih kurseva češkog jezika su zajednički organizirali Lektorat češkog jezika (Blanka Zahajská, MA) i Centar za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti (Centar NIRSA) – Adriana Katavić, MA. 

Zahvaljujemo još jednom prof. dr. Lani Šehović na veoma ispirativnom predavanju, kao i na  poklonjenim knjigama o češkim muzičarima biblioteci Lektorata češkog jezika.

 

Klikom na sliku otvarate galeriju