U ponedjeljak, 03.06.2024. godine, u prostorijama Biblioteke Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta održano je gostujuće predavanje prof. dr. Zhilina Shia, vanrednog profesora na Odsjeku za historiju Lanzhou Univerziteta u Kini na temu „Dunhuang: The Treasure of Silk Road Civilization“.

Profesor Zhilin Shi prisutne je upoznao sa savremenim istraživanjima o gradu Dunhuangu koji se nalazi na Putu svile, najstarijem trgovačkom putu na svijetu koji se proteže sjevernom Kinom i povezuje Srednju Aziju i Evropu. Govorilo se i o nalazištima i značaju velikog broja umjetnina i skulptura u špiljama Mogao koje su isklesane prije 1650 godina. Pored predavanja, upriličena je i izložba direktora Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu gdina. Zhanga Xuezhong pod nazivom “The Ink Sarajevo Image of Dunhuang Painter Zhang Xuezhong”

Događaju je prisustvovao i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Kenan Šljivo, a moderatorica događaja bila je prodekanesa za naučnoistraživački rad, međunarodnu saradnju i izdavaštvo doc. dr. Minka Džanko.

 


Klikom na sliku otvarate galeriju