Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu nastao je iz Katedre za filozofiju koja je formirana 1956. Prvi nastavnici bili su: Ante FiamengoIvan FochtAndrija Krešić i Šefkija Žuljević. Dugo vremena Odsjek se zvao Odsjek za filozofiju i sociologiju, a od 2010. izdvojen je kao samostalan Odsjek za sociologiju.

U okviru naučne i pedagoške djelatnosti Odsjek se orijentirao na proučavanje filozofskih disciplina osobenih za koncept ovog studija, a to su prije svega historija filozofije (antička, srednjovjekovna, novovjekovna i savremena), ontologijalogikaestetikaetika i gnoseologija.

Za djelovanje Odsjeka u ranijem period vezana je filozofijska biblioteka LogosHrestomatija etičkih tekstova, te časopis Dijalog, prvi filozofijski časopis u Bosni i Hercegovini. Od značajnijih rezultata koji su ostvarili članovi Odsjeka izdvaja se od 2002.godine djelovanje filozofskog društva Theoria (https://www.fdt.ba ) koje izdaje časopis Theoria, a od 2007.godine djelovanje društva Academia Analitica-društva za razvoj logike i analitičke filozofije u Bosni i Hercegovini (https://www.academia-analitica.ba ) koje izdaje časopis The Logical Foresight. Od 2007.godine na Odsjeku djeluje ZINK-znanstvenoistraživački inkubator (https://ziink.wordpress.com ) koji izdaje časopis Sophos-časopis za mlade istraživače. Odsjek za filozofiju je 2010. godine bio organizator najvećeg znanstvenog skupa u povijesti Bosne i Hercegovine XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa Hegelovog internacionalnog društva iz Berlina, na kojem su sudjelovala 372 filozofa/znanstvenika iz cijelog svijeta i veliki broj sudionika koji nisu imali referate, ali su dali značajan doprinos u raspravama koje su vođene u danima Kongresa.

Na Odsjeku za filozofiju radili su: Ante FiamengoIvan FochtAndrija KrešićŠefkija ŽuljevićVanja SutlićAbdulah ŠarčevićMilan DamnjanovićAnte PažaninRudolf StojakRisto TubićOlga KozomaraJelena BerberovićVojin SimeunovićSpasoje ĆuzulanPredrag FinciMišo KulićŽeljko PavićKasim ProhićArif TanovićRasim MuminovićMuhamed FilipovićVladimir PremecFatima LačevićIvo KomšićJasminka Babić-AvdispahićUgo Vlaisavljević,Salih FočoJelena GakovićVedad Muharemović.

Danas na Odsjeku za filozofiju rade: Samir ArnautovićNijaz IbruljNevad KahteranDamir MarićKenan Šljivo, Džana Rahimić Ramić, Šejla Arnautović i Omar Mahmutović.