Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu nastao je iz Katedre za filozofiju koja je formirana 1956. Prvi nastavnici bili su: Ante FiamengoIvan FochtAndrija Krešić i Šefkija Žuljević. Dugo vremena Odsjek se zvao Odsjek za filozofiju i sociologiju, a od 2010. izdvojen je kao samostalan Odsjek za sociologiju.

U okviru naučne i pedagoške djelatnosti Odsjek se orijentirao na proučavanje filozofskih disciplina osobenih za koncept ovog studija, a to su prije svega historija filozofije (antička, srednjovjekovna, novovjekovna i savremena), ontologijalogikaestetikaetika i gnoseologija.

Od značajnijih rezultata koji su ostvarili članovi Odsjeka izdvaja se filozofijska biblioteka LogosHrestomatija etičkih tekstova, te časopis Dijalog, prvi filozofijski časopis u Bosni i Hercegovini. Sa Odsjeka su ostvarili članstvo u ANUBiHIvan FochtArif TanovićMuhamed FilipovićAbdulah Šarčević i Vladimir Premec.

Na Odsjeku za filozofiju djelovali su: Ante FiamengoIvan FochtAndrija KrešićŠefkija ŽuljevićVanja SutlićAbdulah ŠarčevićMilan DamnjanovićAnte PažaninRudolf StojakRisto TubićOlga KozomaraJelena BerberovićVojin SimeunovićSpasoje ĆuzulanPredrag FinciMišo KulićŽeljko PavićKasim ProhićArif TanovićRasim MuminovićMuhamed FilipovićVladimir PremecFatima LačevićIvo KomšićJasminka Babić-AvdispahićUgo Vlaisavljević, Salih FočoJelena GakovićVedad Muharemović.

Danas na Odsjeku za filozofiju rade: Samir ArnautovićNijaz IbruljNevad KahteranDamir Marić, Kenan ŠljivoDžana Rahimić.