Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu (Biblioteka i Služba za informatičku podršku) implementirao je novu platformu za e-knjige Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  Riječ je o platformi Open Monograph Press koja je otvorenog koda i namijenjena je za upravljanje i objavljivanje monografskih publikacija. Platforma ima i mogućnost upravljanja uređivačkim procesom monografija putem interne i eksterne recenzije, katalogizacijom, produkcijom i objavljivanjem. OMP može raditi i kao web stranica za izdavaštvo.

Link za pristup publikacijama: https://ebooks.ff.unsa.ba/index.php/ebooks_ffunsa/index

Prof. dr. Nevad Kahteran, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, izabran je 14. 06. 2021. godine za potpredsjednika američkog filozofskog društva komparativista (Vice-President of the 2021-2024 term of CPWP's Executive Committee - International Society for Comparative Philosophy toward World philosophy), čiji su utemeljivači istaknuti filozofi-komparativisti, prof. dr. Bo Mou (San Jose State University, USA) i prof. dr. Xianglong Zhang (Peking University, China).

Više detalja:

https://www.unsa.ba/novosti/prof-dr-nevad-kahteran-redovni-profesor-filozofskog-fakulteta-unsa-izabran-za

i www.cpwponline.org

Re-Examining Gender Concepts and Identities in Discourse(s) and Practice(s)

Across Periods and Disciplines

(Extended Deadline)

The Department of English Language and Literature, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, is pleased to announce the new date and format for its 4th International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies (CELLTTS). After careful deliberation and due to the current situation with the pandemic (and related matters) the Committees have agreed upon the online/remote format of the conference which will take place on October 1–2 2021. For the fourth time we invite scholars and experts in their respective fields of research to present and discuss their research findings and exchange experience and ideas with their colleagues from the region and the world.

HoWeKo je skraćenica njemačke riječi Hochwertkonzepte ili u prijevodu na bosanski jezik koncepti više društvene vrijednosti. U sklopu HoWeKo projekta želimo istražiti razlike u kulturnosocijalnom sistemu vrijednosti Njemačke kao najznačajnije članice EU, predstavnika i predvodnika sistema vrijednosti Zapadne Europe s jedne strane i Bosne i Hercegovine, postsocijalističke zemlje, višenacionalne i višereligijske zemlje, mješavine Orijenta i Okcidenta, koja teži pristupanju EU i ukupnim europskim integracijama s druge strane.

Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, određeno stanjem pandemije koronavirusa, kao i striktno ograničenim brojem prisutnih, Filozofsko društvo Theoria organiziralo je svečanu Akademiju u povodu obilježavanja 10. godina od održavanja najvećeg znanstvenog događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Akademija je održana 15. 2. 2021. u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta sa početkom u 12,00 h. Ekspoze o Hegelovom kongresu, njegovoj organizaciji, realizaciji i nasljeđu podnio je predsjednik FDT, prof. dr. Samir Arnautović. Nakon predsjednika FDT govorili su prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor UNSA u mandatnim periodima od 2006. do 2012. i prof. dr. Emir Turkušić ministar znanosti KS u mandatu od 2002. do 2006., koji su svojom svesrdnom pomoći podržali održavanje najvećeg znanstvenog skupa u BiH.

PRIGODNA RIJEČ

70 GODINA

FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

 

Poštovane kolegice i kolege, drage studentice i studenti i svi vi prijatelji Filozofskog fakulteta iz Bosne i Hercegovine i brojnih zemalja svijeta.

Pripala mi je čast da nam svima čestitam sedamdeseti rođendan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i da, na žalost u teškom periodu pandemije i u ovoj formi obraćanja, sumiram ono što su njegova postignuća i njegov doprinos našem ukupnom društvenom razvoju u proteklih sedam decenija. Bilo je zamišljeno da o tome mnogo više govore i pišu drugi, da se sedamdeseti rođendan obilježi nizom manifestacija i susreta, svečanom akademijom, promocijom monografije i kratkog filma. Planirali smo pri tome da se prije svega prisjetimo ljudi koji su utemeljili Filozofski fakultet, onih koji su razvili njegove prve studijske programe, kreirali smjernice budućeg razvoja i profilirali naučne i druge vrijednosti koje su bitno uticale na naše društvo i njegove vrijednosne sisteme. Dalje, mnogo se značajnih historijskih događaja i promjena u prethodnom periodu zbilo, događaja koje nije lako ni vrednovati niti koliko-toliko objektivno sagledati, a među nama ima još živih i aktivnih učesnika navedenih procesa, koji su trebali iz prve ruke o tome svjedočiti. Te promjene nisu uvijek bile samo napredak već su značile i stagnaciju, ponekad čak i surovu, fizičku i duhovnu, devastaciju institucija nauke i obrazovanja. Ne manje značajne bile su i društvene promjene u ovom razdoblju jer smo svjedoci da se srušio sistem u kome je Fakultet osnovan, a novi se, u drugom vremenu i globalnom kontekstu, gradi mukotrpno, na neizvjestan, složen i bitno drugačiji način. U navedenom periodu, u svakom od tih velikih historijskih zaokreta, naš fakultet je nastojao i nastoji odgovoriti svojoj društvenoj funkciji i svrsi, krećući se u susret savremenim potrebama naših studenata na naučnom i nastavnom polju. Nastojao je ostati nositelj ideje svega onoga što je dobro za čovjeka, za obrazovni sistem i kompletnu društvenu zajednicu Bosne i Hercegovine, objedinjujući u sebi humanističke, društvene i umjetničke discipline koje se izučavaju, međusobno prožimaju i nastoje biti prva linija u odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti. Bio je i ostao „duhovno srce“ Univerziteta u Sarajevu.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Hani Abdullah M. Mominah posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu 22. novembra 2019. godine. Saudijsku delegaciju činili su, pored ambasadora, Mahmood Salih, generalni sekretar Međunarodnog centra Kralj Abdullah bih Abdulaziz za arapski jezik u Rijadu, Kraljevina Saudijska Arabija, Bader Aljaber, dekan postdiplomskog studija na Univerzitetu Imam Muhammed bih Saud u Saudijskoj Arabiji, Muhamed Ali Šejh, direktor Kulturnog centra Kralj Fahd sa saradnicima. Uz prof. dr. Muhameda Dželilovića, dekana Filozofskog fakulteta, delegaciju su dočekali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Salih Fočo, prodekan Filozofskog fakulteta, Azra Kreso, sekretar Filozofskog fakulteta i doc. dr. Amir Duranović, prodekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te nastavnici i saradnici Odsjeka za orijentalnu filologiju.