U ponedjeljak, 23. 7. 2018. godine počela je treća po redu Ljetna škola pod nazivom „Komparativno javno zdravstvo: Srbija i Bosna i Hercegovina“ u partnerstvu sa Univerzitetom Northwestern (Evanston, savezna država Illinois, SAD). Nakon otvaranja ove škole u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, studenti iz SAD-a su nakon prvog dijela programa na Univerzitetu u Beogradu započeli jednomjesečni program koji će se odvijati do 19. 8. 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U razdoblju od 17. 7. -8. 8. 2017. godineodržana je druga po redu Ljetna škola Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Northwestern (Northwestern University, Evanston, savezna država Illinois, SAD) iz područja javnog zdravstva pod nazivom „Northwestern’s Comparative Public Health: Serbia and Bosnia-Herzegovina International Program Development (IPD)” i odvija se u dva dijela, u Beogradu i Sarajevu. Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu sudjeluje u organizaciji i realizaciji programa koji se odnosi na područje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, književnosti naroda Bosne i Hercegovine, historije i historije umjetnosti. Studenti koji dolaze sa uglednog Univerziteta Northwestern imali su nastavu koja se odvijala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i organizirane stručne posjete kulturnim znamenitostima i relevantnim institucijama. U partnerstvo su, pored spomenutih organizacionih jedinica Univerziteta, uključeni i Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo te nevladina organizacija „Krila nade“.

Više informacija je na sljedećim linkovima:

Ljetna škola s američkim univerzitetom Northwestern

Na temelju Memoranduma  o razumijevanju između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Northwestern, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu sudjeluje u organizaciji i realizaciji ljetne škole iz područja javnog zdravstva pod nazivom „Northwestern’s Comparative Public Health: Serbia and Bosnia-Herzegovina”. Program ljetne škole podijeljen je u dva dijela, s programom u trajanju od mjesec dana u Beogradu a zatim u Sarajevu u razdoblju od 18.7-12.8.2016. godine. Studenti koji dolaze sa Univerziteta Northwestern (Northwestern University, Evanston, savezna država Illinois, SAD) imaju nastavu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i organizirane stručne posjete kulturnim znamenitostima. Centar za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti (Centar NIRSA) s voditeljem Centra, prof. dr. Sanjinom Kodrićem, zadužen je za realizaciju segmenta edukacije iz područja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, književnosti naroda Bosne i Hercegovine, historije i historije umjetnosti. U partnerstvo su uključeni i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

 

Summer School with Northwestern University

Based on the MOU between Northwestern University (Northwestern), Evanston, IL, USA, and the University of Sarajevo (Sarajevo), Bosnia and Herzegovina, the Faculty of Philosophy participates in the organization and implementation of the Summer School “Northwestern’s Comparative Public Health: Serbia and Bosnia-Herzegovina”. The program in Sarajevo runs for four weeks in Belgrade, Serbia, followed by four weeks in Sarajevo, the latter part of the program taking place from July 18 to August 12, 2016. Students from Northwestern University take classes taught in English at the Faculty of Medicine, University of Sarajevo, and get field trips and excursions guided by course instructors. The Faculty of Philosophy's Center for Scientific Research and Expert Activities (NIRSA), led by Associate Professor Sanjin Kodrić, is responsible for the sessions in Bosnian, Croatian, and Serbian language, literature of the peoples of Bosnia and Herzegovina, history and history of art.