Ambasador Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitris Papandreou posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u petak 16. jula 2021. godine. Delegaciju Ambasade dočekao je prof. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo zajedno sa prof. dr. Dragom Župarićem, voditeljom Centra NIRSA i prof. dr. Emirom Filipovićem, predsjednikom Vijeća Odsjeka za historiju.

Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini posjetila je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u petak, 11. juna 2021. godine. Delegaciju Ambasade Republike Francuske u sastavu NJ.E. Christine Toudic, ambasadorica, Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta u BiH, Sylvain Rigollet, ataše za saradnju, Lucile Bertaux, ataše za francuski jezik i direktorica ispita i kurseva u Francuskom institutu u BiH i Emirka Becic, prevodilac, dočekao je doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo sa nastavnicima i saradnicima sa Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U srijedu, 10. februara 2021. godine ambasador Republike Sjeverne Makedonije Nj. E.  Ekrem Ebibi posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Domaćini susreta sa ambasadorom bili su prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta i doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo. Tokom susreta razgovaralo se o saradnji između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i srodnih ustanova u Republici Sjevernoj Makedoniji.

mq1Povodom Međunarodnog dana grčkog jezika, 9. februara, Služba za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo u saradnji sa Ambasadom Republike Grčke u Bosni i Hercegovini pripremila je javno predavanje o značaju grčkog jezika. Predavanje je pripremio prof. dr. Drago Župarić, profesor na Odsjeku za romanistiku i voditelj Cetra NIRSA Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje možete pogledati na ovom LINKU

Novoimenovani ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yasser Sorour posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu 20. januara 2021. godine. Ambasadora su dočeli doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo, prof. dr. Munir Drkić, šef Odsjeka za orijentalnu filologiju, prof. dr. Amra Mulović, šef Katedre za arapski jezik i književnost i Suada Muharemović, lektorica.

Odsjek za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu postao je član Međunarodnog udruženja odsjeka za arapski jezik i književnost.

Međunarodno udruženje odsjeka za arapski jezik i književnost sa sjedištem u Bejrutu (Liban) okuplja preko dvije stotine katedri i odsjeka članova iz cijelog svijeta. Aktivnosti udruženja usmjerene su na povezivanje i međusobnu saradnju odsjeka, razmjenu profesionalnog iskustva, podsticanje naučnih istraživanja, razvoj metoda podučavanja arapskog jezika, organiziranje kulturnih događaja i pokretanje edukativnih programa i projekata, održavanje međunarodnih seminara, radionica i konferencija, promociju proučavanja i učenja arapskog jezika i sl.

Više informacija o Udruženju možete pogledati na web stranici www.arabic-dep.org.