U okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+ kao studentica italijanskog jezika boravila sam u ljetnom semestru 2016/2017 godine na Univerzitetu u Bolonji gdje sam prvenstveno imala mogućnost unaprijediti svoje znanje i komunikacijske vještine italijanskog jezika, ali i engleskog i španskog. Univerzitet u Bolonji ima dugu tradiciju i kapacitet da pruži razne korisne usluge studentima. Srednjovjekovna arhitektura grada je ono po čemu je Bolonja prepoznatljiva i ono što joj daje poseban šarm. To je univerzitetski grad koji predstavlja mjesto susreta raznih kultura i nacija, od Amerike, Azije sve do Australije. Erasmus+ stipendija namijenjena je da u finansijskom smislu pokrije sve troškove studentskog života, pri čemu se podrazumijeva da student ima razumne zahtjeve. Stipendijom sam uspjela da pokrijem sve troškove života, ali i da uštedim i da u slobodno vrijeme upoznam i druge dijelove Italije.

Bitnu ulogu i sastavni dio Erasmus+ programa također čini i sklapanje prijateljstva i druženja. On predstavlja most koji povezuje kontinente, države i nacije i sigurno najljepšu uspomenu koji može imati svaki Erasmus+ student. Mislim da Erasmus+ daje priliku studentu da uči i da se u akademskom smislu usavrši. Također, bitnu ulogu igraju i profesori koji studentima omogućuju takvu priliku. Kooperativan odnos profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i koordinatora iz Službe za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Sarajevu mi je omogućio da brzo razmijenim potrebne dokumente za konkurs. Profesori sa Univerziteta u Bolonji i Filozofskog fakulteta pokazali su posvećenost i kooperativnost kada je riječ o predmetima, korisnim informacijama te materijalima potrebnim za studij.

Erasmus+ predstavlja priliku za svakog studenta da ode na neki drugi Univerzitet te se prilagodi novom akademskom ambijentu i nastavlja se usavršavati u oblasti kojoj se bavi. Svaka razmjena predstavlja idealnu priliku da se predstavi i naša kultura i tradicija, ali ujedno i naš Univerzitet. Erasmus+ otvara perspektivu i širi vidike u daljnjim stručnim razmatranjima. Hrabrost je krenuti u nepoznato, ali je Erasmus+ vrijedan toga.