U ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu posjetio je Takashi Suzuki, direktor Akebono fondacije iz Japana. U pratnji lektorice za japanski jezik Nozomi Miyanoya, Takashi Suzuki je razgovarao sa prof. dr. Amirom Duranovićem, prodekanom za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo.

Akebono1

Prodekan Duranović je gosta iz Japana upoznao sa Filozofskim fakultetom UNSA, njegovom historijom i trenutnom situacijom posebno se fokusirajući na pitanje programa podučavanja japanskog jezika i kulture koji se realiziraju kroz ponudu izbornih predmeta na Fakultetu, kao i kroz kurseve namijenjene građanstvu u čijoj realizaciji je učestvovalo više desetina polaznika u proteklim godinama.

Akebono2

Direktor Akebono fondacije Suzuki predstavio je Fondaciju u kojoj radi, njene programe i ciljeve s posebnim osvrtom na programe stipendiranja za studij u Japanu za polaznike onih studijskih programa koji će omogućiti jačanje saradnje između zemalja istočne i centralne Evrope sa Japanom. Naglašena je obostrana spremnost za nastavak komunikacije i saradnju kroz kreiranje pravih pretpostavki za formaliziranje saradnje između institucija kao i kroz realizaciju konkretnih programa fokusiranih na programe stipendiranja.