U ponedjeljak, 13. marta 2023. godine, studenti Katedre za arapski jezik i književnost, Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, priredili su manifestaciju pod nazivom Lepeza emocija: Halil Džubran, povodom 100 godina od objavljivanja djela Vjesnik (al-Nabiyy, The Prophet) autora Halila Džubrana.

Program je realiziran u saradnji sa predmetnim nastavnicima i saradnicima, te zahvaljujući podršci Dekanata i službi Fakulteta. Programu su prisustvovali Nj. E. Gosp. Rezeq N. M. Namoora, šef diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini i ambasador Države Palestine, Nj. E. Gosp. Yasser Abdelrahman Ali Sorour, ambasador Arapske Republike Egipat, i Gosp. Abdolateef Naser Alhosain, direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd". U ime Katedre za arapski jezik i književnost Odsjeka za orijentalnu filologiju, dobrodošlicu je uputio šef Katedre prof. Mirza Sarajkić.

 

Klikom na sliku otvarate galeriju

 

Manifestacija je kroz esej o Halilu Džubranu, instrumentalne i vokalne izvedbe koje se referiraju na opus velikana arapske i svjetske književnosti, te igrokaz temeljen na djelu Vjesnik, nastojala ukazati na značaj ovog autora, djela, i prenijeti atmosferu koja prožima njegova djela.

Podsjećanja radi, Halil Džubran je libansko-američki pjesnik, slikar i filozof. Njegovo najpoznatije i najprevođenije djelo Vjesnik, nastalo je 1923. godine, i donijelo mu je svjetsku slavu. Djelo je na popisu najprodavanijih knjiga svih vremena. U Vjesniku, Halil Džubran dotiče univerzalna pitanja koja zaokupljaju ljude svih naroda i vremena.