U organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za psihološka istraživanja, edukaciju i savjetovanje, koji djeluje u okviru Centra za naučno-istraživački rad i stručne aktivnosti Univerziteta u Sarajevu - Filozofskog fakulteta (NIRSA), 21. i 22. 6. 2024. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je po osmi put održan naučno-stručni skup Sarajevski dani psihologije.

 

Filozofski fakultet u Sarajevu je ponovo bio mjesto gdje su se okupili domaći i inostrani psiholozi, ali i drugi znanstvenici i stručnjaci iz srodnih disciplina koji su razmjenom stručnih iskustava i najaktualnijih naučnih spoznaja doprinijeli ne samo promociji psihologije, već i afirmaciji uloge naučne misli i odgovorne prakse u unapređenju kvalitete života.

Program je obuhvatao saopštenja izvornih temeljnih i primijenjenih istraživanja iz različitih područja psihologije (klinička psihologija, edukacijska psihologija, socijalna psihologija, razvojna psihologija i kognitivna psihologija), koja su realizirana kroz okrugle stolove, usmena izlaganja, stručne radionice i poster prezentacije.

Plenarno predavanje održala je prof. dr. Andrea Vranić sa Odsjeka za psihologiju  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu: Učinkovitost kognitivnog treninga: Postavljamo li pravo pitanje?. 

Održan je i okrugli stol na temu: Zakon o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine – put ka višim standardima i kvaliteti rada psihologa kao i pozvani simpozij u sjećanje na prof. dr. Ismeta Dizdarevića, pod nazivom: Historijat razvoja psihologije u Bosni i Hercegovini.

Realizaciju 8. sarajevskih dana psihologije u značajnoj mjeri su pomogle kompanije Creativa BH d.o.o. i Unlock d.o.o. (zlatni sponzori Skupa), kao i Fondacija Sistemski Trening Institut – MENTIS (srebrni sponzor Skupa). 

Organizacioni odbor 8. sarajevskih dana psihologije

 


Klikom na sliku otvarate galeriju