Obavijest o održanoj 4. Ljetnoj školi mirovne pedagogije

Centar za mirovno obrazovanje Univerziteta u Sarajevu - Filozofskog fakulteta u saradnji sa forumZFD/Predstavništvo Forum Ziviler Friedensdienst e. V u Bosni i Hercegovini i Euroclio HIP BiH održao je  4. Ljetnu školu mirovne pedagogije 21.6.2024. godine u hotelu Holiday u Sarajevu.

Cjelodnevni program je započeo predavanjem dr. Laure Kromják pod nazivom „Intergeneracijska trauma i sjećanja na rat među Amerikancima porijeklom iz Bosne i Hercegovine“. Nakon toga su održane dvije radionice koje su problematizirale podučavanje osjetljivih tema u nastavi: Kalendar "naše" prošlosti koju je vodila Ana Radaković, MA sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Šta nam udžbenici (ne) govore. Osjetljive teme u bosanskohercegovačkim udžbenicima koju je vodila mr. Melisa Forić Plasto sa Univerziteta u Sarajevu - Filozofskog fakulteta. Kroz radionice je aktualizirano pitanje upotrebe mirovne pedagogije u nastavnoj praksi te su nastavnicima i polaznicima Ljetne škole ponuđene nove metode i nastavni resursi zasnovani na podučavanju univerzalnih vrijednosti, a naročito njegovanju kulture mira.

Teme koje su otvorene kroz radionice produbljene su kroz panel diskusiju kojom je završen cjelodnevni program. Pored voditeljica radionica, Ane Radaković, MA i mr. Melise Forić Plasto, koje su govorile o osjetljivim i kontraverznim temama u nastavi historije, u panel diskusiji učestvovali su prof. dr. Nenad Veličković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji je temu podučavanja kontraverznih tema posmatrao iz ugla nastave književnosti te Vedran Zubić, profesor geografije iz Gimnazije Dobrinja koji je podijelio svoja iskustva iz nastave.

Ljetnoj školi su prisustvovali univerzitetski profesori i saradnici, srednjoškolski profesori, studenti nastavničkih programa i mirovni edukatori, s tim da je bilo omogućeno praćenje nekih dijelova Ljetne škole i preko YouTube kanala partnerske organizacije forum ZFD.

 


Klikom na sliku otvarate galeriju