U okviru projekta Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo pod nazivom „Srednjovjekovna bosanska vlastela“ (voditelj projekta dr. Esad Kurtović, redovni profesor na Odsjeku za historiju, istraživač dr. Enes Dedić, naučni saradnik Instituta za historiju i mladi istraživač Almir Peco, MA, viši asistent na Odsjeku za historiju) izvršena su istraživanja u Državnom arhivu u Dubrovniku (u periodu 23.11.-7.12.2021) i Državnom arhivu u Zadru (9.-23.12.2021).

Druga faza rada na projektu istraživanje neobjavljene arhivske građe je uspješno obavljena u svim planiranim aspektima. Pregledan je ogroman arhivski fond koji će u daljim fazama rada biti predmetom obrade putem više radova i zbirke izvora za historiju srednjovjekovne Bosne.

Tim projekta za pruženu priliku pored Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo duboku zahvalnost ističe menadžmentu i administraciji Filozofskog fakulteta, bez čijih napora i iskazane snalažljivosti pred delikatnim poteškoćama uspješnost realiziranja ovog poduhvata bila bi ozbiljno dovedena u pitanje.

 Klikom na sliku otvarate galeriju