Bilateralni projekat između Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta i Instituta za historijska istraživanja u Kopruu Kopru, Republika Slovenija, fokusiran je na historiografske teme rijetko prisutne u savremenom historiografskom diskursu, a teži u komparativnoj perspektivi pokazati kulturne obrasce u Sloveniji i Bosni i Hercegovini tokom 20. stoljeća, kroz prijelomne periode koji su obilježili „iskustva života“ ukazujući na sličnosti i razlike između slovenačkih i bosanskohercegovačkih historijskih iskustava u jugoslavenskim državnim okvirima. Projekat ima za cilj institucionalno povezati dvije znanstveno-istraživačke ustanove, umrežiti mlade istraživačke kapacitete i istraživače te omogućiti razmjenu vještina, znanja i iskustava u oblasti historiografskih istraživanja kulture i iskustava života, uključivo i pitanja zaštite životne sredine, slovenačkog i bosanskohercegovačkog društva u jugoslavenskom kontekstu.

Istraživački timovi unutar bilateralnog projekta saglasni su da bilateralna saradnja u svim oblastima nauke i tehnologije unapređuje standarde koje treba ostvarivati na matičnim institucijama zaposlenja, a saradnja u oblasti humanističkih i društvenih nauka omogućit će humanističku perspektivu na pitanja od zajedničkog istraživačkog interesa za obje strane.

Istraživački tim za realizaciju projekta kroz Centar za historijska istraživanja (CeHIS) Filozofskog fakulteta: prof. dr. Amir Duranović, voditelj projekta, prof. dr. Husnija Kamberović, član, viši ass. Minela Radušić, MA, član i viši ass. mr. sc. Melisa Forić Plasto, član.