Objavljena je knjiga "Primjeri organizirane i protestne akcije ženske solidarnosti u Rimskoj Republici" autora prof.dr. Salmedina Mesihovića.Knjiga je izdavački projekat Centra za historijska istraživanja i publikovana je okviru izdavačke djelatnosti Univerziteta u Sarajevu - Filozofski fakultet.

Prva je ovo  monografija, objavljena u široj regiji, čiji tematski okvir prati dvije masovne, organizirane i protestne akcije žena koje su se desilo za vrijeme Rimske Republike. Knjiga je napisana na temelju dostupnih klasično – civilizacijskih i kasnoantičkih narativni vrela. Autorica predgovora je doc.dr. Minka Džanko (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet), dok  recenziju knjige potpisuju prof.dr. Svetozar Boškov (Odsjek za istoriju, Filozofski fakultet  Univerziteta u Novom Sadu) i prof.dr. Almir Marić ( Odsjek za historiju, Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru).

Stručnoj i široj javnosti knjiga “Primjeri organizirane i protestne akcije ženske solidarnosti u Rimskoj Republici" je dostupna linku

https://ebooks.ff.unsa.ba/.../ebooks_ffunsa/catalog/book/105

 

MOckup.jpg