Poštovane kolegice i kolege, drage studentice i studenti i svi vi prijatelji Filozofskog fakulteta iz Bosne i Hercegovine i brojnih zemalja svijeta.

Pripala mi je čast da vam se svima obratim povodom sedamdesetprvog rođendana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Na žalost i ovu godišnjicu obilježavamo u teškom periodu pandemije, u okolnostima koje nam zbog epidemioloških mjera ne dozvoljavaju uobičajenu svečanu sjednicu Nastavnog vijeća i prijateljsko kolegijalno druženje uz skromni koktel, onako kako smo to radili decenijama. Iskreno se nadam da ćemo narednu godišnjicu dočekati upravo na takav način, da ćemo sa uspjehom završiti sve poslove koji pred nama stoje do tada i da ćemo, na čelu sa novim rukovodstvom, načiniti nove razvojne iskorake.

Razvoj humanističkih, društvenih i umjetničkih disciplina koje se izučavaju na našem fakultetu uvijek doprinosi i ukupnom kulturnom razvoju. I to kulturi shvaćenoj kao njegovanje svojevrsnih oaza susretanja, razumijevanja, racionalnog “uštimavanja” i sporazuma na svim poljima. Oduvijek se u tim oazama preispitivali putevi kojima naše društvo i svijet u cjelini idu i upozoravalo na moguće zamke koje nas na njima čekaju. Upravo stoga, Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet mora ostati oaza tog tipa inače će izgubiti svoj temeljni smisao. Aktivnostima koje realiziramo tokom Sedmice Filozofskog fakulteta željeli smo pokazati samo dio naših naučnoistraživačkih i stručnih rezultata nadajući se da će takvi sadržaji u narednom periodu postati dio naše akademske svakodnevnice.

Uvjeren da će upravo tako biti i u narednim godinama, da ćemo uz to i dalje ostati vodeća obrazovna akademska institucija u državi, kao i važan naučni i stručni centar ne samo u bosanskohercegovačkim nego i u evropskim okvirima, čestitam studentima, uposlenicima i našim dragim penzionerima 71. godišnjicu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Prof. dr. Muhamed Dželilović

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu