UNIVERZITET U SARAJEVU – FILOZOFSKI FAKULTET

CENTAR ZA MIROVNO OBRAZOVANJE

OSVRT NA AKTIVNOSTI POVODOM 21. SEPTEMBRA:

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Povodom Međunarodnog dana mira, Centar za mirovno obrazovanje u saradnji sa forumZFD u BiH (Representation of Forum Civil Peace Service in Bosnia and Herzegovina) i Udruženje Mreža za izgradnju mira u BiH, održali su dvodnevni događaj pod nazivom „NOWARSNOVIOLENCE“.

Klikom na sliku otvarate galeriju

U utorak (20.09.2022.), na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu, organizovan je Okrugli sto pod nazivom „Mirovna pedagogija u formalnom i neformalnom obrazovanju“. Okrugli sto je omogućio da panelisti i učesnici diskutuju o ključnim pitanjima, kao što su uloga i značaj mirovnog obrazovanja u javnim institucijama za odgoj i obrazovanje djece i mladih, uloga i značaj obrazovnih politika u promociji mirovnog odgoja i mirovne kulture, te da ponude primjere dobre prakse. Moderator diskusije bio je Randall Puljek-Shank, a panelisti su bili Emina Dedić Bukvić, Melisa Forić-Plasto, Bojana Dujković Blagojević, Dina Ahmetspahić i Nedim Krajišnik.

U srijedu (21.09.2022.), u Dječijoj kući, upriličen je niz aktivnosti okupljenih pod nazivom „Mirovni aktivizam mladih u lokalnim zajednicama“. Namjera ovih aktivnosti bila je da učesnici prepoznaju ulogu neformalne mirovne edukacije i aktivizma mladih u lokalnim zajednicama u BiH. Za ovaj događaj, mladi iz Sarajeva, Tuzle, Srebrenice, Kaknja, Maglaja, Novog Travnika, Banja Luke i Bijeljine, predstavili su projekte, izložbe radova, video spotove koji promovišu kulturu mira. Potom je izvedena predstava „Dnevnik identiteta“ glumačke organizacije ReACT i organizovan je Okrugli sto „Šta i koliko znači mirovni aktivizam u mladih u lokalnim zajednicama?“, a diskusiju s mladim mirovnim akterima vodio je Slađan Tomić.