U četvrtak, 12. januara 2023. godine, studenti i nastavnici Katedre za turski jezik i književnost, Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji sa Ambasadom Republike Turske, priredili su prigodni program povodom obilježavanja godišnjice smrti velikog turskog pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya, autora turske nacionalne himne.

Pored studenata i nastavnika Odsjeka za orijentalnu filologiju programu su prisustvovali i predstavnici institucija Republike Turske u Bosni i Hercegovini na čelu sa prvim sekretarom ambasade gdinom. Özgür Şahin.

Klikom na sliku otvarate galeriju

 

Nakon uvodnog obraćanja doc. dr. Minke Džanko, prodekanese za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo, i doc. dr. Mirsada Turanovića, šefa Katedre za turski jezik i književnost, studenti su izveli program u kojem su predstavili život i djelo Mehmeta Akifa Ersoya i čitali njegovu poeziju.

Program je završen nadahnutim izlaganjima dr. Türkan Topçu i doc. dr. Edine Nurikić koje su govorile o duhovnim, intelektualnim i moralnim vrlinama Mehmeta Akifa Ersoya i recepciji njegove poezije na Balkanu.