Dr. Mattia Vitelli Casella (Univerzitet u Bolonji), profesor klasične rimske historije, koji boravi na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu, održao je predavanje o temi „Epigraphic Sources of Roman History: Some Examples“.

Gostovanje prof. Casella, u okviru Erasmus + razmjene nastavnog osoblja na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu, odnosno Odsjeku za historiju, bila je prilika i za organiziranje javnog predavanja za studente historije, arheologije, ali i drugu zainteresiranu publiku. Centar za historijska istraživanja (CeHIS) je ovim gostovanjem nastavio da razvija nove oblike međunarodne akademske saradnje između institucija i pojedinaca iz oblasti klasične historije, što je od posebnog značaja za nastavnike i saradnike koji svoje naučnoistraživačke projekte realiziraju kroz Centar za historijska istraživanja.

Klikom na sliku otrarate galeriju

Dr. Mattia Vitelli Casella svoje je akademske studije završio na Univerzitetu u Bolonji, specijalizirao je klasičnu rimsku historiju s posebnim fokusom na rimske epigrafske spomenike. Kao istraživač i predavač boravio je na više evropskih univerziteta, uključujući i univerzitete u Bordeauxu, Beču i Ljubljani.