U Centru za historijska istraživanja (CeHiS) gostovali su stručnjaci sa Univerziteta u Bonu (Universität Bonn) koji su kroz tri predavanja i stručnu radionicu svim zainteresiran približili civilizaciju Maya. Zahvaljujući ovoj posjeti na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofskom fakultetu bosanskohercegovačka akademska zajednica i šira zainteresirana javnost imala je priliku  da sazna više o egzotičnoj civilizaciji koja se razvijala na prostoru jugoistočnog Meksika i sjeveru srednje Amerike.

Prva dva predavanja su održana u  ponedjeljak 27.05.2024. godine u terminu od 14 -16 sati u malom amfiteatru na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofski fakultet.

O temi "Maya and Maya archeology" govorio je prof.dr.dr. Nikolai Grube (Universität Bonn) koji je radio je kao profesor antropologije i historije umjetnosti na Univerzitetu Teksas u Austinu i Univerzitetu u Hamburgu, a trenutno radi na Univerzitetu u Bonu. Profesor Grube je radio na nekoliko arheoloških projekata u regiji Maya, uključujući one u Caracol u Belizeu i Yaxha u Petén Departmentu u Gvatemali. Tečno govori jukatečki jezik modernih stanovnika Maja na Poluostrvo Jukatan u Meksiku.Devedesetih je posjetio Naachtun u Peténu i analizirao natpise na stelama Maja. Od 2010. profesor Grube je jedan od direktora Interdisciplinarnog centra Latinske Amerike na Univerzitetu u Bonu. Također od 2014. godine vodi projekt "Text Database and Dictionary of Classic Mayan".

Drugo predavanje održala je studentica Antropoloških studija Amerike Sara Durić. Kolegica Durić je ujedno i almuni Odsjeka za historiju jer je prvi ciklus studija historije završila na Univerzitet u Sarajevu - Filozofski fakultet . Buduća magistrica mezoameričkih studija predstavila je svetu knjigu Maya Popili Vuj. U diskusiji koja je uslijedila nakon predavanja učestvovao je i asistent Alejandro Gray sa Univerziteta u Bonu. Ulogu moderatora imao je prof.dr.Amir Duranović ,voditelj vijeća Odsjeka za historiju na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofskom fakultetu.  Predavanja su bila izuzetno posjećena.

Nakon predavanja upriličen je sastanak sa gostima sa Univerziteta u Bonu u prostorijama Centra NIRSA. Sastanku su prisustvovali voditeljica Centra za historijska istraživanja prof.dr. Amra Šačić Beća, Voditelji vijeća Odsjeka za historiju i Vijeća doktorskog studija prof.dr. Amir Duranović i prof.dr. Fahd Kasumović. Profesori su sa gostima razmijenili iskustva rada sa studentima, upoznali su goste sa tradicijom i radom Odsjeka. Na sastanku je zaključeno da je ovo početak buduće saradnje.

 

PREDAVANJE_SLIKA.jpg