Edukativna radionica i treće predavanje gostiju sa Univerziteta u Bonu  održani su  utorak 28.05.2024. u terminu od 16 -18 sati u Sali 176 (Univerzitetu u Sarajevu – Filozofski fakultet). Tema edukativne radionice je koju su vodili  profesor Nikolai Grube i asistent Alejandro Garay (Universität Bonn)  bila je "Maya writing system". Zanimljiva edukativna radionica imala je za cilj da prisutni koristeći se jednom verzijom alfabeta drevnih Maya odgonetnu zadane riječi. Kroz ovu radionicu student I drugi zainteresirani mogli su spoznati kompleksnost Sistema pisanja koji su koristile pripadnici civilizacije Maya.

Od pripadnice indigenog naroda  Maya Kaqchikel iz Gvatemale, Francisce Elias saznali smo kako pripadnici ovog naroda čuvaju tradiciju svojih predaka kroz popularizaciju drevne igre "Maya Ballgame". Predavanje je bilo osmišljeno kao vid eksperimentalne arheologije jer su korištene replike drevnih lopti i opreme ,te video materijali sa rekonstrukcijom nacija igre. Ballgame je postao tradicionalan sport kod savremenih Maya koje na taj način čuvaju svoju baštinu. Francisce Elias je čak u rodnoj Gvatemali osnovala i ženski tim i time ovu sportsku igru približila i ženskim članovima društva.

Ispred Centra za historijska istraživanja predavanja i radionicu moderirao je prof. Amir Duranović (Odsjek za historiju, Univerzitet u Sarajevu - Filozofski fakultet).

Treba istaći kako je Univerzitet u Bonu jedan od najboljih istraživačkih centara za mezoameričke studije. Inače to jedini njemački univerzitet na kojem postoje specijalističke studije za izučavanje civilizacije Maya. Naš gost, profesor Grube je jedan od vodećih svjetskih arheologa kada je riječ o istraživanju ove mistične civilizacije.

 

RADIONICA_SLIKA.jpg