U saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (UMHIS) i History Festom Centar za historijska istraživanja ugostio italijanskog stručnjaka Dr. Paolo Fonzi sa Università degli Studi di Napoli „Federico II“ koji je održao predavanje na temu "The Italian and German occupation of Greece during WWII: occupation policies and social dynamics". Predavanje o spomenutoj temi iz savremene historije otvorili su akademik prof.dr. Husnija Kamberović i prof.dr. Hannes Grandits (Humboldt-Universität zu Berlin).

U prvom dijelu svog izlaganja dr. Paolo Fonzi, na temelju svojih dugogodišnjih istraživanja, iznio je genezu odnosa italijanske okupacione vlasti prema Grcima. U drugom dijelu izlaganja dr. Fronzi se  osvrnuo na razdoblje nakon 1942. godine kada i Njemci počinju ozbiljnije da se interesuju za jug Balkana što je dodatno zakomplikovalo već i onako tešku situaciju za stanovnike Grčke. Sudeći po mnoštvu pitanja koje je gost dobio od prisutnih može se zaključiti da je izlaganje bilo inspirativno i zanimljivo svim generacijama historičara.

Predavanje je također bilo izuzetno posjećeno. Pored domaćih historičara, te studenata Odsjeka za historiju (UNSAFF), predavanju i diskusiji su prisustovali i gosti History Festa iz Hrvatske, Njemačke, Britanije i Italije. Također predavanje su slušali i studenti Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Università degli Studi di Napoli „Federico II“. Moderator predavanja bio je dr. Edin Omerčić (Univerzitet u Sarajevu - Institut za historiju).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Dr. Paolo Fonzi je doktorirao historiju na zajedničkom studiju Univerziteta u Napulju i Univerziteta Humboldt u Berlinu. Tematika njegove disertacije bila je monetarni planovi za Nacionalsocijalističku Grossraumwirtschaft, 1939-1945. Disertacija je objavljena kao knjiga 2011. godine. Saradnik je Nacionalnog instituta za istoriju narodnooslobodilačkog pokreta (Milano) i Njemačkog historijskog instituta (Rim). Njegova glavna istraživačka interesovanja obuhvataju njemačku historiju 20. stoljeća, sa posebnim fokusom na nacionalsocijalizam i njemačku okupaciju tokom Drugog svjetskog rata, teorije i historiju fašizma kao transnacionalnog fenomena, i njemačku percepciju Sovjetskog Saveza za vrijeme Vajmarske republike i nacističkog doba. Boravio je kao istraživač na Ukrainian Research Institute, Harvard University.  Trenutno je zaposlen na Odsjeku za društvene nauke na  Università degli Studi di Napoli „Federico II“.

Dr.  Fonzi gostovao je u Centru za historijska istraživanja u ponedjeljak 3.6.2024. Predavanje je održano u Malom amfiteatru (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) u terminu od 14 -16 sati.

 

 

 

 

SLIKA_ZA_WEB.jpg