Odsjek za romanistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu u saradnji s Univerzitetskom agencijom za frankofoniju (AUF) i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini prigodnim programom obilježio je Međunarodni dan frankofonije.

Predstavnica Regionalnog ureda AUF-a za centralnu i istočnu Evropu, Liliana Lupusor, u kratkom izlaganju upoznala je nastavnike i studente Katedre za francuski jezik i književnost s mogućnostima koje pruža AUF. Takođe je uručila i vrijednu donaciju knjiga dobijenih u okviru jednog od projekata AUF-a čiji je cilj pomoći osavremenjivanju nastave francuskog jezika.

 

Zabavni dio programa otvorili su članovi studentske frankofone pozorišne trupe „Ni plus ni moins“ odigravši pred okupljenom publikom odlomke predstave „Pozorište bez životinja“ autora Jean-Michela Ribesa. Snažnim aplauzom gostiju i kolega sa Odsjeka nagrađen je entuzijazam  i glumački talenat ovih zaljubljenika u francuski jezik.

Program je upotpunio nastup studentice Merite Bavčić koja je u pratnji Hectora Morića, Francuza bosanskohercegovačkih korijena, otpjevala nekoliko francuskih šansona. Na repertoaru su se našle pjesme Edith Piaf, Charlesa Aznavoura, Sergea Gainsbourga, Zaz...

Najnapetiji dio programa bio je test iz opšte kulture. Četrdesetak studenata borilo se za jednu od vrijednih nagrada koje je obezbijedio Francuski instut. Najviše sreće imali su: prvoplasirana Dženana Dević (III godina) osvojivši tablet, Azra Babanović (III godina) dobila je jednogodišnji kurs francuskog u Francuskom institutu, a trećeplasirani Haris Dudević (IV godina) osvojio je rječnik francuskog jezika. Nagrade je uručio ataše za francuski jezik pri Francuskom institutu, Raid Faure Abu Zaideh. Trosatnom programu su prisustvovali studenti svih godina studija francuskog jezika i književnosti.

Galeriju slika možete pogledati OVDJE.