Kao studentica francuskog jezika i književnosti i italijanskog jezika i književnosti, dobila sam priliku da, u okviru programa akademske mobilnosti ERASMUS+, zimski semestar akademske 2017/18. godine provedem na Univerzitetu Artois, Arras (Francuska).

Arras je gradić na sjeveru Francuske, saobraćajno jako dobro povezan, kako s ostatkom Francuske, tako i sa susjednim državama (manje od sat vremena do Pariza, oko sat i po do Brisela). Mirno okruženje, ljubazni mještani i popuno ‘uranjanje’ u francusku kulturu doprinijeli su razvoju mojih komunikacijskih vještina i dodatnom sticanju znanja francuskog jezika.

 

Emina Sabljaković Emina Sabljaković

 

Što se tiče samog Univerziteta Artois (koji postoji od 1992.), Artois je moderno opremljen univerzitet, a posjeduje i biblioteku kojom se rijetko koji univerzitet može pohvaliti. Plan i program Univerziteta Artois uveliko odgavara našem planu i programu i to je bila velika olakšica. Profesori su izuzetno susretljivi i ljubazni, uvijek spremni da pomognu. Univerzitet Artois studentima u toku prvog mjeseca dodjeluje tutora koji im pomaže u svemu što im zatreba (papirologija, otvaranje računa u banci, upisivanje u biblioteku, itd.). Stipendija koju student prima tijekom mobilnosti, dovoljna je da se pokriju troškovi života, pa čak i da se putuje. Osim toga, Artois za ERASMUS+ studente često organizuje i izlete.

Emina Sabljaković Emina Sabljaković

 

ERASMUS+ za mene predstvlja jedno divno iskustvo i uistinu dugujem zahvalu Univerzitetu Artois, ali i profesorima sa Odsjeka za romanistiku i Službi za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su mi pomogli u svemu što mi je bilo potrebno kako bih otišla na program razmjene.

ERASMUS+ mobilnost je idealna prilika za usavršavanje, širenje vidika, upoznavanje drugih kultura, kao i za upoznavanje studenata iz cijelog svijeta. Svim studentima toplo preporučujem da ne propuste priliku i da iskoriste ovu mogućnost.

Emina Sabljaković

Odsjek za romanistiku

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu