Ambasador Republike Argentine dr. Maximiliano Gregorio-Cernadas održat će predavanje o argentinskom književniku ERNESTU SABATU

Cuando los Sábato vieron el rostro de Abaddón

La historia desconocida de la familia Sábato frente a las tensiones entre la política, la ciencia y la ética.

Predavanje na engleskom jeziku održat će se 17.12. u 17 h u sali 82.

ernesto sabato

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Hani Abdullah M. Mominah posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu 22. novembra 2019. godine. Saudijsku delegaciju činili su, pored ambasadora, Mahmood Salih, generalni sekretar Međunarodnog centra Kralj Abdullah bih Abdulaziz za arapski jezik u Rijadu, Kraljevina Saudijska Arabija, Bader Aljaber, dekan postdiplomskog studija na Univerzitetu Imam Muhammed bih Saud u Saudijskoj Arabiji, Muhamed Ali Šejh, direktor Kulturnog centra Kralj Fahd sa saradnicima. Uz prof. dr. Muhameda Dželilovića, dekana Filozofskog fakulteta, delegaciju su dočekali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Salih Fočo, prodekan Filozofskog fakulteta, Azra Kreso, sekretar Filozofskog fakulteta i doc. dr. Amir Duranović, prodekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te nastavnici i saradnici Odsjeka za orijentalnu filologiju.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 20. 11. 2019. održan je još jedan master-class ruskog jezika zahvaljujući aktivnoj suradnji sa Ruskom humanitarnom misijom (RHM) za Balkan. Master-class pod naslovom «Некоторые особенности преподавания РКИ: теория, практика, актуальные тенденции» otvorila je predsjednica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti doc. dr. Amela Ljevo-Ovčina. Nakon toga prisutnima se obratio prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku suradnju i izdavaštvo doc. dr. Amir Duranović, koji je u ime Filozofskog fakulteta pozdravio predavače i studente te uputio riječi podrške i ohrabrenja za nastavak produktivne i korisne suradnje Odsjeka za slavenske jezike i književnosti sa RHM.

Posjeta ambasadora E. Nelsona upriličena je 21. novembra 2019. godine povodom Sedmice međunarodnog obrazovanja (18-22. novembar) a prilikom susreta i razgovora sa studentima ambasador je govorio o programima obrazovanja koji se realiziraju u SAD-u te stipendijskim programima Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini (Fulbright, Global UGRAD). Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muhamed Dželilović sa saradnicima bio je domaćin susretu sa Nj. E. Ericom Nelsonom, a nakon susreta za upravom Filozofskog fakulteta, ambasador Nelson je u direktnoj komunikaciji sa studentima govorio o posebno dizajniranom program stipendiranja za mlade iz Bosne i Hercegovine pod nazivom BOLD, dok su studenti bili u prilici saznati više detaljnijih informacija o mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odsjek za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Društvo anglista u BiH (DAuBiH) uz podršku Evropskog centra za savremene jezike i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uspješno su organizirali specijaliziranu obuku za 22 univerzitetska nastavnika i saradnika koji su angažirani u nastavnom procesu na odsjecima za anglistiku na javnim i privatnim univerzitetima širom Bosne i Hercegovine.

Na početku radionice, minutom šutnje odana je počast uvaženoj profesorici Marijani Sivrić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru). Prisutnima su se obratili doc. dr Amir Duranović, prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo i voditeljica Odsjeka za anglistiku, prof. dr Amira Sadiković.

Datum događaja: 04 Nov
Mjesto događaja: Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Franje Račkog 1, Sarajevo

Univerzitet u Sarajevu ove godine obilježava 70 godina postojanja i 15 godina primjene bolonjskog koncepta studiranja. Ovaj značajni jubilej najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini obilježavamo nizom manifestacija i aktivnosti, među koje spada i organizacija okruglih stolova, akademskih sastanaka i radionica.

U okviru navedenih aktivnosti Univerzitet u Sarajevu organizira i seriju okruglih stolova pod nazivom „Visoko obrazovanje, društvene potrebe  i tržište (rada)“, s ciljem otvaranja ozbiljnih diskusija o temi obima i modaliteta povezanosti visokoškolskog obrazovnog sistema i tržišta rada. Taj problem je identificiran u različitim analizama, a u cilju njegovog rješavanja na Univerzitetu u Sarajevu se kontinuirano poduzimaju značajni koraci kroz saradnju sa oko dvije stotine subjekata društvene zajednice – privrednim komorama Kantona Sarajevo i FBiH, Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo i brojnim drugim privrednim organizacijama i udruženjima. 

Planirana serija okruglih stolova podrazumijevala bi široko i multidisciplinarno postavljenu raspravu o strateškim, dugoročnim putevima društvenog razvoja, ali i što konkretnijim formuliranjem onih oblasti koje bi bile njegovi nosioci. Tako bismo mogli doći i do kratkoročnih i srednjoročnih projekata u Bosni i Hercegovini, pri čemu bi Univerzitet u Sarajevu mogao ponijeti onu temeljnu funkciju zbog koje je i osnovan – trasiranje puteva društvenog razvoja zemlje. Samo na taj način možemo ispravno pristupiti i pitanju odnosa obrazovnog sistema (naročito visokog obrazovanja) i onoga što uobičajeno zovemo „tržište rada“.

U organizaciji Campus France BiH - Francuskog instituta u Bosni i Heregovini i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 25. oktobra 2019. godine organiziran je Sajam francuskih univerziteta koji se šestu godinu zaredom održava u Bosni i Hercegovini i koji pruža priliku upoznavanja brojnih francuskih univerziteta, načina i uslova upisa na francuske visokoškolske ustanove, te studiranje na francuskom i engleskom jeziku u svim oblastima kao i mogućnosti finansiranja studija. Ove godine, učesnici sajma su Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Državni institut za primijenjene nauke Rouen, Univerzitet Lyon 1, Univerzitet u Montpellieru – Tehnološki institut Sète, AUF – Univerzitetska Agencija Frankofonije, Nouvelle université Bulgare, MGEL studentsko osiguranje te Campus France BiH / Francuski institut u BiH.

Ambasadorice SR Njemačke i Republike Austrije, Nj. E. Margret Uebber i Nj. E. Ulrike Hartmann posjetile su Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u petak, 11. oktobra 2019. godine. Posjeta je upriličena povodom otvaranja Desetog međunarodnog kongresa nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine.

Jubilarni, 10. kongres nastavnika i profesora njemačkog jezika pod motom „Pluricentričnost u nastavi njemačkog kao stranog jezika“ organizovalo je  Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV) u saradnji s Prosvjetno-pedagoškim zavodom Kantona Sarajevo i pod pokroviteljstvom Filozofskog fakulteta u Sarajevu.