Poštovane studentice i poštovani studenti,

Molimo Vas da izdvojite 15 minuta i evaluirate rad akademskog osoblja u zimskom semestru studijske 2020/2021. godine.

Vaša su iskustva  dragocjena, te Vas molimo da savjesno i  iskreno odgovorite na pitanja iz ankete, te iznesete svoje sugestije i prijedloge u dijelu predviđenom za komentare. Samo na taj način ćemo  moći imati uvid u kvalitetu održane online nastave kako bi sagledali mogućnosti i donijeli mjere za unapređenje kvaliteta nastave na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 
Anketa je u cjelosti anonima, te niko,  uključujući i prodekana za nastavu i studentska pitanja neće imati uvida u Vaš identitet.
 
Hvala Vam na saradnji!
 
 
Ili skeniranjem QR koda ispod, ukoliko pristupate putem mobitela.
 UPITNIK

PRIJAVE ZA UPIS NA II CIKLUS PROGRAMA PEDAGOŠKOG OBRAZOVANJA NASTAVNIKA U AK. 2020/2021. GODINI PRIMAJU SE DO 29. 1. 2021. GODINE

UNIVERZITET U SARAJEVU                                                                                

FILOZOFSKI FAKULTET

 

Na osnovu člana 135. Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/17.), člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, prijedloga Odsjeka za pedagogiju, broj: 02-10/144 od 22. 7. 2020. godine i Odluke Vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, broj: 02-01/369 od 28. 7. 2020. godine

o b j a v l j u j e

KONKURS

za prijem kandidata za PEDAGOŠKO OBRAZOVANJE u akademskoj 2020/2021. godini.

Povodom 70-te godišnjice Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Odsjeka za historiju, Centar za historijska istraživanja objavljuje izlazak posebnog izdanja Radova na engleskom jeziku pod naslovom Journal of the Faculty of Philosophy in Sarajevo (History, History of Arts, Archeology), knjiga 7, broj 2, 2020.

We hereby inform all faculty members and students of doctoral studies of the Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, as well as colleagues from other universities, scientific and other institutions, that the call for submission of papers for the Radovi Filozofskog fakulteta journal, No XXIV 2021, is open. The first application deadline is 1 April 2021, and the second and final deadline is 15 June 2021. Papers sent after the final deadline will not be considered. In case of submission problems, please write to the following e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registration: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi

 

Obavještavamo sve nastavnike, saradnike i doktorante Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te kolege i kolegice sa drugih univerziteta, naučnih institucija i dr. da je otvoren Poziv za prijave radova za časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, broj XXIV, za 2021. godinu. Prvi rok za prijavu radova je 1. 4. 2021. godine, a drugi i finalni rok je 15. 6. 2021. godine. Nakon tog termina, radovi neće biti uzeti u razmatranje. U slučaju problema prilikom prijave radova, možete se obratiti na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registracija na linku: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi

PRIGODNA RIJEČ

70 GODINA

FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

 

Poštovane kolegice i kolege, drage studentice i studenti i svi vi prijatelji Filozofskog fakulteta iz Bosne i Hercegovine i brojnih zemalja svijeta.

Pripala mi je čast da nam svima čestitam sedamdeseti rođendan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i da, na žalost u teškom periodu pandemije i u ovoj formi obraćanja, sumiram ono što su njegova postignuća i njegov doprinos našem ukupnom društvenom razvoju u proteklih sedam decenija. Bilo je zamišljeno da o tome mnogo više govore i pišu drugi, da se sedamdeseti rođendan obilježi nizom manifestacija i susreta, svečanom akademijom, promocijom monografije i kratkog filma. Planirali smo pri tome da se prije svega prisjetimo ljudi koji su utemeljili Filozofski fakultet, onih koji su razvili njegove prve studijske programe, kreirali smjernice budućeg razvoja i profilirali naučne i druge vrijednosti koje su bitno uticale na naše društvo i njegove vrijednosne sisteme. Dalje, mnogo se značajnih historijskih događaja i promjena u prethodnom periodu zbilo, događaja koje nije lako ni vrednovati niti koliko-toliko objektivno sagledati, a među nama ima još živih i aktivnih učesnika navedenih procesa, koji su trebali iz prve ruke o tome svjedočiti. Te promjene nisu uvijek bile samo napredak već su značile i stagnaciju, ponekad čak i surovu, fizičku i duhovnu, devastaciju institucija nauke i obrazovanja. Ne manje značajne bile su i društvene promjene u ovom razdoblju jer smo svjedoci da se srušio sistem u kome je Fakultet osnovan, a novi se, u drugom vremenu i globalnom kontekstu, gradi mukotrpno, na neizvjestan, složen i bitno drugačiji način. U navedenom periodu, u svakom od tih velikih historijskih zaokreta, naš fakultet je nastojao i nastoji odgovoriti svojoj društvenoj funkciji i svrsi, krećući se u susret savremenim potrebama naših studenata na naučnom i nastavnom polju. Nastojao je ostati nositelj ideje svega onoga što je dobro za čovjeka, za obrazovni sistem i kompletnu društvenu zajednicu Bosne i Hercegovine, objedinjujući u sebi humanističke, društvene i umjetničke discipline koje se izučavaju, međusobno prožimaju i nastoje biti prva linija u odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti. Bio je i ostao „duhovno srce“ Univerziteta u Sarajevu.

U srijedu, 2. septembra/rujna 2020. godine u prostorijama Filzofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je prva aktivnost u sklopu projekta Pedagoški susreti, kojeg pod sloganom «Change for the Future»,  realizira grupa studenata Odsjeka za pedagogiju. Pedagoški susreti se provode u okviru projekta PRO Budućnost, kojeg implementira američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, u suradnji sa: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).