Abdulah Sarcevic1Ohridska akademija za humanizam

Dobitnik Svjetske nagrade za humanizam za 2021. godinu kojom Ohridska akademija za humanizam slavi ime Sv. Klimenta na svim svjetskim meridijanima je akademik Abdulah Šarčević, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, jedan od vodećih filozofa i mislilaca na Balkanu i šire u Evropi.

Korica Radovi FF 2020Poštovane kolegice i kolege,

sa zadovoljstvom vam predajemo na čitanje novi broj Radova Filozofskog fakulteta. Naše zadovoljstvo je tim veće što se izlazak ovog broja Radova podudara sa obilježavanjem 70. godišnjice osnivanja našeg Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Od ovog broja, svi članci objavljeni u našem časopisu imat će DOI (Digital Object Identifier/ digitalni identifikator objekta). U izdavaštvu, ovaj identifikator se definira kao trajna poveznica na cjeloviti digitalni objekt ili podatak o njemu. Uvođenjem digitalnog identifikatora objekata pomažemo izgradnji nacionalne bibliografije elektronske građe, a ujedno povećamo vidljivost članaka objavljenih u Radovima.

Iako je prethodna i ova akademska godina protekla u znaku pandemije virusa korona, to srećom nije utjecalo na rad Redakcije, a ni na broj i raznovrsnost prispjelih članaka. Unazad tri godine bilježimo stalni porast broja poslanih radova, a to je nastavljeno i u ovom broju.

PRIGODNA RIJEČ

70 GODINA

FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

 

Poštovane kolegice i kolege, drage studentice i studenti i svi vi prijatelji Filozofskog fakulteta iz Bosne i Hercegovine i brojnih zemalja svijeta.

Pripala mi je čast da nam svima čestitam sedamdeseti rođendan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i da, na žalost u teškom periodu pandemije i u ovoj formi obraćanja, sumiram ono što su njegova postignuća i njegov doprinos našem ukupnom društvenom razvoju u proteklih sedam decenija. Bilo je zamišljeno da o tome mnogo više govore i pišu drugi, da se sedamdeseti rođendan obilježi nizom manifestacija i susreta, svečanom akademijom, promocijom monografije i kratkog filma. Planirali smo pri tome da se prije svega prisjetimo ljudi koji su utemeljili Filozofski fakultet, onih koji su razvili njegove prve studijske programe, kreirali smjernice budućeg razvoja i profilirali naučne i druge vrijednosti koje su bitno uticale na naše društvo i njegove vrijednosne sisteme. Dalje, mnogo se značajnih historijskih događaja i promjena u prethodnom periodu zbilo, događaja koje nije lako ni vrednovati niti koliko-toliko objektivno sagledati, a među nama ima još živih i aktivnih učesnika navedenih procesa, koji su trebali iz prve ruke o tome svjedočiti. Te promjene nisu uvijek bile samo napredak već su značile i stagnaciju, ponekad čak i surovu, fizičku i duhovnu, devastaciju institucija nauke i obrazovanja. Ne manje značajne bile su i društvene promjene u ovom razdoblju jer smo svjedoci da se srušio sistem u kome je Fakultet osnovan, a novi se, u drugom vremenu i globalnom kontekstu, gradi mukotrpno, na neizvjestan, složen i bitno drugačiji način. U navedenom periodu, u svakom od tih velikih historijskih zaokreta, naš fakultet je nastojao i nastoji odgovoriti svojoj društvenoj funkciji i svrsi, krećući se u susret savremenim potrebama naših studenata na naučnom i nastavnom polju. Nastojao je ostati nositelj ideje svega onoga što je dobro za čovjeka, za obrazovni sistem i kompletnu društvenu zajednicu Bosne i Hercegovine, objedinjujući u sebi humanističke, društvene i umjetničke discipline koje se izučavaju, međusobno prožimaju i nastoje biti prva linija u odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti. Bio je i ostao „duhovno srce“ Univerziteta u Sarajevu.

BHRezultati studije za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da se u prodičnoj i privatnoj sferi još uvijek njeguju uglavnom konzervativne vrijednosti koje se i transgeneracijski prenose. U pogledu politike i vlastitog angažmana, građani Bosne i Hercegovine izražavaju interes i uvjerenje da svojim angažmanom mogu promijeniti stvari.

Ovo istraživanje provedeno je u sklopu „Evropske studije vrijednosti“ - transnacionalne, empirijske longitudinalne studije o stavovima evropljana o porodici, poslu, religiji, politici i društvu.

Studiju u cjelosti možete pronaći ovdje, najvažnije nalaze u formi infografika možete pronaći ovdje, dok podatke za sve zemlje "Evropske studije vrijednosti" možete pronaći na webstranici Leibniz instituta za društvene znanosti - GESIS pod sljedećim linkom: ovdje.

U srijedu, 2. septembra/rujna 2020. godine u prostorijama Filzofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je prva aktivnost u sklopu projekta Pedagoški susreti, kojeg pod sloganom «Change for the Future»,  realizira grupa studenata Odsjeka za pedagogiju. Pedagoški susreti se provode u okviru projekta PRO Budućnost, kojeg implementira američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, u suradnji sa: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).

Obavijest o produženju roka za prijavu na Program pedagoškog obrazovanja nastavnika u ak. 2020/2021.
ROK ZA produženje prijava za upis na program PEDAGOŠKOG OBRAZOVANJA nastavnika koji je trajao do 30. 09. 2020. godine,
produžava se do 10. 10. 2020. godine.

UNIVERZITET U SARAJEVU

FILOZOFSKI FAKULTET

 

Na osnovu člana 135. Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/17.), člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, prijedloga Odsjeka za pedagogiju, broj: 02-10/144 od 22. 7. 2020. godine i Odluke Vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, broj: 02-01/369 od 28. 7. 2020. godine

o b j a v l j u j e

KONKURS

za prijem kandidata za PEDAGOŠKO OBRAZOVANJE u akademskoj 2020/2021. godini.