UNIVERZITET U SARAJEVU                                                                                

FILOZOFSKI FAKULTET

 

Na osnovu člana 135. Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/17.), člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, prijedloga Odsjeka za pedagogiju, broj: 02-10/83 od 3. 7. 2019. godine i Odluke Vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, broj: 02-01/251 od 12. 7. 2019. godine

o b j a v l j u j e

KONKURS

za prijem kandidata za PEDAGOŠKO OBRAZOVANJE u akademskoj 2019/2020. godini.

Opširnije: Konkurs za prijem kandidata za...

U okviru priprema za manifestaciju „Prezentacija ruskih univerziteta u Sarajevu“ čije je održavanje planirano u oktobru mjesecu 2019. godine, Treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Lilia Sabirova 05.  septebra 2019. godine posjetila je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom održan je radni sastanak na kojem je, osim razgovora o mogućnostima i kapacitetima Filozofskog fakulteta kao centralnog nosioca ove manifestacije, bilo riječi i o uključivanju drugih organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu u implementaciju ove značajne manifestacije.  

Opširnije: Posjeta Trećeg sekretara Ambasade...

Prof. dr. Sanjin Kodrić, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade Plaketa „Hasan Kaimija“ za najbolju naučnu knjigu iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, a nagrada mu je dodijeljena za knjigu Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost (Književnoteorijski i književnohistorijski aspekti određenja književne prakse u Bosni i Hercegovini) (Dobra knjiga, Sarajevo, 2018).

Plaketa „Hasan Kaimija“ dodjeljuje se za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili humanističkih i društvenih nauka koje, uz najviše književno-estetske, odnosno naučne standarde, afirmira duhovne i opće humanističke tradicijske vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Ovogodišnja nagrada dodijeljena je za najbolju naučnu knjigu iz oblasti humanističkih i društvenih nauka objavljenu 2017. ili 2018. godine.

Opširnije: Prof. dr. Sanjin Kodrić dobitnik...

Ilija Trojanow: (Ne)odmjereno pisanje

Predavanje u okviru Sarajevske poetičke docenture

 

Mjesto i vrijeme: Mali amfiteatar Filozofskog fakulteta u Sarajevu, 22.05. 2019. u 18:00

Srdačno Vas pozivamo na poetološko predavanje njemačkog pisca Ilije Trojanowa koje će biti upriličeno u okviru Sarajevske poetičke docenture, zajedničkog projekta Katedre za njemačku književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Fondacije S. Fischer u Berlinu.

Predavanje će otvoriti prof. dr. Muhamed Džeilović, dekan Fakulteta. U razgovoru s autorom sudjeluju prof. dr. Vahidin Preljević (moderacija) i akademik prof. dr. Dževad Karahasan. Osigurano je simultano prevođenje s njemačkog jezika (doc. dr. Naser Šečerović)

Opširnije: Poziv na predavanje u okviru...

Ilija Trojanow – prvi nosilac Sarajevske poetičke docenture

Katedra za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fondacija S. Fischer iz Berlina zajedno su uspostavili Sarajevsku poetičku docenturu, a njen prvi nosilac za 2019. godinu je njemački pisac Ilija Trojanow, koji tim povodom boravi od početka maja do kraja juna u Sarajevu, prvenstveno kako bi održao seriju predavanja za studente na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Docenture ove vrste nisu klasične univerzitetske docenture, već je riječ o počasnoj tituli koja se dodjeljuje iznimnim autorima u znak priznanja za njihova književna ostvarenja. Iz tog razloga je autor pozvan na univerzitet da predstavi svoju poetiku. Docenture (ili profesure) ove vrste imaju dva zadatka. Prvi se sastoji u tome da književnik ili književnica reflektira i formulira svoje vlastito shvaćanje književnosti. A drugi da rezultat svojih razmišljanja predstavi u predavanjima u okviru univerziteta, te na čitanjima u široj javnosti.

Opširnije: Saopćenje za štampu | Ilija...