Dvije stotine godina od Goetheovog Zapadno-istočnog divana

Javno predavanje prof. dr. Wolfganga Riedela uz razgovor

 

Četvrtak, 24.10.2019. u 19:00

Mali amfiteatar Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Sudjeluju:

Prof.dr. Wolfgang Riedel (Univerzitet u Würzburgu)

Prof.dr. Vahidin Preljević (moderacija)

Opširnije: Dvije stotine godina od Goetheovog...

sajam francuskih univerziteta 2019 

Da li razmišljate o studiranju u Francuskoj?

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na Sajam francuskih univerziteta koji se šestu godinu zaredom održava u Bosni i Hercegovini i koji vam pruža priliku da upoznate brojne francuske univerzitete, načine i uslove upisa na francuske visokoškolske ustanove, studiranje na francuskom i engleskom jeziku u svim oblastima i mogućnosti finansiranja i studija.

Opširnije: Sajam francuskih univerziteta 2019.

Ambasadorice SR Njemačke i Republike Austrije, Nj. E. Margret Uebber i Nj. E. Ulrike Hartmann posjetile su Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u petak, 11. oktobra 2019. godine. Posjeta je upriličena povodom otvaranja Desetog međunarodnog kongresa nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine.

Jubilarni, 10. kongres nastavnika i profesora njemačkog jezika pod motom „Pluricentričnost u nastavi njemačkog kao stranog jezika“ organizovalo je  Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV) u saradnji s Prosvjetno-pedagoškim zavodom Kantona Sarajevo i pod pokroviteljstvom Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Opširnije: Ambasodorice SR Njemačke i...

U srijedu, 16. oktobra 2019. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu počela je realizacija škole „Učimo bosanski jezik“ za studente koji borave na Univerzitetu u Sarajevu u okviru programa razmjene studenata. Studente je na početku programa pozdravio doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo Filozofskog fakulteta predstavivši Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Službu za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta te Azru Hodžić-Čavkić, koja će izvoditi nastavu u okviru programa „Učimo bosanski jezik“. Studenti su upoznali Fakultet, programe koji se realiziraju, a posebno su upoznati sa sadržajem kursa i načinom njegove realizacije u zimskom semestru akademske 2019/2020. godine.

Opširnije: Početak škole „Učimo bosanski...

U srijedu, 9. oktobra 2019. godine Nj. E. Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Posjeta je organizirana u okviru manifestacije Prezentacija ruskih univerziteta u Bosni i Hercegovini, koja je organizirana na Filozofskom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Nakon susreta i razgovora sa dekanom Filozofskog fakulteta prof. dr. Muhamedom Dželilovićem i prodekanom za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo doc. dr. Amirom Duranovićem, ambasador Ivancov je zajedno sa dekanom Dželilovićem otvorio Prezentaciju ruskih univerziteta na Filozofskom fakultetu. Posjeta je istovremeno iskorištena za razgovore o dosadašnjoj saradnji kao i mogućnostima za proširenje saradnje sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za pitanja edukativne politike „Eureka“, podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Odsjeka za slavenske jezike i književnosti i službi Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 9. oktobra 2019.  upriličena je cjelodnevna prezentacija ruskih univerziteta s ciljem upoznavanja studenata Filozofskog fakulteta i drugih zainteresiranih o mogućnostima i načinima za studiranje na univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Organizirana su javna predavanja i radionice, prezentacija promotivnih materijala i diskusije o temama visokog obrazovanja u Rusiji, načinima kako doći do obrazovanja na ruskim univerzitetima i slično. Uz predavanja i radionice, promotivne štandove imali su  Sanktpeterburški državni univerzitet, Moskovski državni psihološko-pedagoški univerzitet, Akademija muzike "Gnjesini", Državni pedagoški univerzitet "Lav Tolstoj" (Tula), Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, Ekonomski univerzitet Vlade Rusije.

Dana 05.10.2019. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Smjernice za unapređenje nastavničke profesije“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom naučnoistraživački tim projekta „Smjernice za unapređenje nastavničke profesije“ predstavio je rezultate dvogodišnjeg projekta čiju izradu je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Ujedno, obilježen je i Svjetski dan učitelja/nastavnika.

Opširnije: Održan okrugli sto „Smjernice za...

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 3. i 4. oktobra 2019. godine održava se konferencija pod naslovom „Nehemija 'Hija' Hajon i izazovi sabetijanskog vođstva nakon 1676. godine“.

Konferencija se održava u organizaciji Centra Moshe David Gaon za jevrejsko-španske studije i Centra J. R. Elyacher za izučavanje sefardskog naslijeđa Univerziteta Ben-Gurion iz Negeva, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Opširnije: Održana konferencija pod naslovom...