Одсјек за филозофију Филозофског факултета у Сарајеву настао је из Катедре за филозофију која је формирана 1956. Први наставници били су: Анте Фиаменго, Иван Фохт, Андрија Крешић и Шефкија Жуљевић. Дуго времена Одсјек се звао Одсјек за филозофију и социологију, а од 2010. издвојен је као самосталан Одсјек за социологију.

У оквиру научне и педагошке дјелатности Одсјек се оријентирао на проучавање филозофских дисциплина особених за концепт овог студија, а то су прије свега хисторија филозофије (античка, средњовјековна, нововјековна и савремена), онтологија, логика, естетика, етика и гносеологија.

Од значајнијих резултата који су остварили чланови Одсјека издваја се филозофијска библиотека Логос, Хрестоматија етичких текстова, те часопис Дијалог, први филозофијски часопис у Босни и Херцеговини. Са Одсјека су остварили чланство у АНУБиХ: Иван Фохт, Ариф Тановић, Мухамед Филиповић, Абдулах Шарчевић и Владимир Премец.

На Одсјеку за филозофију дјеловали су: Анте Фиаменго, Иван Фохт, Андрија Крешић, Шефкија Жуљевић, Вања Сутлић, Абдулах Шарчевић, Милан Дамњановић, Анте Пажанин, Рудолф Стојак, Ристо Тубић, Олга Козомара, Јелена Берберовић, Војин Симеуновић, Спасоје Ћузулан, Алекса Буха, Предраг Финци, Мишо Кулић, Жељко Павић, Касим Прохић, Ариф Тановић, Расим Муминовић, Мухамед Филиповић, Владимир Премец, Фатима Лачевић, Иво Комшић, Салих Фочо, Јелена Гаковић, Ведад Мухаремовић, Тони Ренић и Тијана Окић.

Данас на Одсјеку за филозофију раде: Јасминка Бабић-Авдиспахић, Самир Арнаутовић, Нијаз Ибруљ, Невад Кахтеран, Дамир Марић, Уго Влаисављевић, Кенан Шљиво и Џана Рахимић.