Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak 18. oktobra 2018. godine prezentacija Centra za historijska istraživanja (CeHIS) i održano predavanje dr. sc. Branimira Jankovića (Sveučilište u Zagrebu). Centar za historijska istraživanja osnovan je s ciljem jačanja naučnih standarda u oblasti historiografije i afirmacije kritičkog pogleda na prošlost.

U namjeri ispunjenja svojih osnovih ciljeva, Centar za historijska istraživanja će raditi na organizaciji seminara i radionica za lično i profesionalno usavršavanje, konferencija, naučnih i stručnih skupova, okruglih stolova, javnih rasprava, foruma, tribina i sl.

Predavanje dr. sc. Branimira Jankovića o temi „Meandri hrvatske historiografije: razvoj, stanje, izgledi“ namijenjeno studentima i drugoj zainteresiranoj publici, organizirano je s namjerom povezivanja regionalnih historiografskih centara i razmjene informacija o najnovijim istraživanjima u hrvatskoj historiografiji. Jankovićevo predavanje bilo je istovremeno i prilika da se pojedina pitanja savremene hrvatske i bosanskohercegovačke historiografije međusobno uporede kako bi se budućoj saradnji otvorile nove mogućnosti.

Centar za historijska istraživanja