Centar za historijska istraživanja (CeHIS) bio je domaćin promocije časopisa Acta Illyrica, godišnjaka Udruženja Bathinus, posvećenog prof. dr. Esadu Pašaliću, dugogodišnjem profesoru klasične historije i arheologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U Malom amfiteatru filozofskog fakulteta u Sarajevu, prisutnima su se obratili doc. dr. Amir Duranović, voditelj Centra za historijska istraživanja, a potom su o časopisu Acta Illyrica, kao i o profesoru Esadu Pašaliću govorili prof. dr. Enver Imamović, profesor emeritus Filozofskog fakulteta, zatim prof. dr. Adnan Kaljanac, šef Katdere za arheologiju i voditelj Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta, doc. dr. Amra Šačić Beća, glavna i odgovorna urednica časopisa Acta Illyrica te dr. Edin Veletovac u ime Udruženja Bathinus, udruženja za proučavanje i promociju ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija.

Na kraju promocije prisutnima su se obratili akademici Adila Pašalić Kreso, kćerka prof. dr. Esada Pašalića i Dževad Juzbašić, dugogodišnji saradnik i prijatelj profesora Esada Pašalića. Organizacijom promocije ovoga časopisa Centar za historijska istraživanja (CeHIS) nastavlja sa ispunjavanjem svojih zadataka i ciljeva s posebnim fokusom na promoviranje i populariziranje novih istraživanja u historiografiji.

Centar za historijska istraživanja